30.10.2018

48. Museo de la Villa Romana Olmeda

Sellaiset kuusi kilometriä Vilho ajelee peltojen keskellä ja sitten piskuisessa palencialaiskylässä ennen kuin päästään museolle, joka on sisarkohde VRO:lle eli Olmedan Villa Romanalle.

Kenties joku muu olisi laittanut kourallisen muinaislöytöjä esille rauniovillan yhteyteen, mutta lieneekö kunta päättänyt, että aihetta käsittelevä museo pistetään kylään.

Vilhon mietteet eivät tästä ratkaisusta ole paino- tahi bittikelpoista tekstiä.

Museo sijaitsee entisessä kirkossa sen mainitun noin kuuden kilometrin päässä raunioista Saldañan kylässä. Ihan hieno juttu Vilhon mielestä, mutta Saldaña on yksi helvetin sumppu ja vihonviimeinen peräkylä palencialaisten purojen ja peltojen keskellä. Museolla ei ole parkkipaikkaa ja Vilho tykkää niin kovasti muutaman metrin kaduista, joilla kuitenkin paikallisest vetävät autoillaan kuin skeittaajat puistossa.  Mur!

Vilho saa kuitenkin Sorsan parkkiin ja pikkusateesta päästään pieneen näyttelyyn.



Lasinen ja keraaminen kannu. Museo de la Villa Romana Olmeda, Saldaña.


Museohan on siisti, hienosti aseteltu ja henkilökunta on sydämellistä. Näyttelyesineet ovat hyviä, mutta esillä ei ole mitään erityisen ainutlaatuista. Ongelmana lienee se, että Olemedan Villa on aikanaan hävitetty ja vasta sitten unohdettu. Ei maalattuja ruukkuja, ei mitään uutiskynnystä ylittävää, vaikka mukana on hieman myös hautalöytöjä. Taitaapa olla niin, että joko barbaarit tai madridilainen museovirasto on vienyt jo aikoja sitten kaikki kovimmat löydöt täältä.

Mutta eihän näyttelyssä mitään hävettävää ole ja sehän on, mikä parasta, sopivan pieni Susivuorille.

Museo de la Villa Romana Olmeda, Saldaña. Museotila on entisessä kirkossa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti