27.10.2018

24. Korppikotkia ja komeaa jokilaaksoa: Monfragüe

Maalaiskylä Torrejón el Rubio  on ollut sangen rauhallinen, tähtien ja täysikuun saattelema yöllä Vilho on nukkunut hyvin ja itse asiassa aivan liian pitkään. Annikki on ehtinyt jo puuhailla kaikenlaista, mutta hyviä yöunia on turha harmitella. 

Vilho pistää eilistä leipää mikroaaltouuniin ja ripauttaa sekaan muutaman pisaran espanjalaista chilikastiketta, joka on tabasco-lajikkeista valmistettua.  Vielä aimo annos suodatinkahvia pihassa ja sankarimme alkaa olla valmis kansallispuistoseikkailuun. 

Päivä on lämmin, kirkas ja kaikkiaan oikein miellyttävä. Eniten Vilhoa kuitenkin miellyttää se ajatus, että lomaa taitaa olla vielä kaksi viikkoa jäljellä, eikä kiireelle oikein löydy sijaa.

Parque Nacional de Monfragüe on Tagus-joen maisemien kansallispuisto. Paikan vetovoima matkailukohteena perustuu siihen, että täällä on sekä komeita korkeuseroja, jylhiä kivisiä huippuja kuin laajoja joen muodostamia vesialueita. Espanjassa joen leventymäpaikkoja kutsutaan nimellä embalse ja toisinaan nuo embalset ovat hyvin järvimäisiä. Näitäkin täällä on, mutta kaikkiaa Tagus kulkee komeana virtana, vaikka tietysti ihminen on myös puuttunut patojensa kanssa peliin. 

Tagus on tietysti Espanjassa Tajo ja Portugalissa Tejo. Mutta kuten sanottu, joella on koko Iberiassa merkittävä ote. 

Vesi, vuoriseutu ja korpimaa tarjoavat linnuille hyvää maastoa, joten täällä on runsaasti ainakin petolintuja. Kauas ei tarvitse lähteä, että korppikotkalaumat näyttäytyvät kaartelupuuhissaan taivaalla, erityisesti heidän suosimiensa kivikkoisten mäkien yllä.

Susivuoret kruisailevat paisteisena päivänä kansallispuistoon ja pian tie kiemurtaa kymmenien mutkien voimalla alas vesiuomalle ja sitten taas ylös.

Vain sellaiset parikymmentä kilometriä tarvitsee ajaa, kun ollaan puiston kenties keskeisimmällä nähtävyydellä, Salto del Gitanon näköalapaikalla. 


 Tajo, Monfragüe.

Täällä Tajo-joki näkyy komeana, mutta paikasta tekee vaikuttavan se, että täällä on rajut korkeuserot, komeita kivihampaita ja runsaasti kaartelevia korppikotkia. Näköalapaikan tuntumassa on reilusti kansaa, mutta muuten puistossa on melko hiljaista.


Salto del Gitano, Monfragüe.
Kuvassa kärpäsenä näkyvät pisteet sinitaivaalla ovat korppikotkia.

Susivuoret ylittävät Tajon ja kiertelevät autolla komeissa maisemissa. Myöhemmin tehdään pieni kävelylenkkikin, mutta autosta ja tieltä näkee itse asiassa hyvin paljon. Padon tuntumassa nähdään muutama kauris, mutta haukat ja korppikotkat ovat kuitenkin niin yleisiä, että päivä on niiden. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti