25.10.2018

16. Rauniota reilusti: Méridan roomalaiset teatterit ja muutenkin vanhoja kiviä

Vaikka Espanjaa piti koetella kovakin saderintama, valkenee päivä Méridassa kirkkaana ja pian myös aurinkoisena. Taivas on sininen ja Vilhon keitellessä kahvia päivästä vaikuttaa tulevan ihan seesteinen.

Aamupäivällä Susivuoret pääsevät liikkeelle ja suunta on tietysti roomalaisraunioille. Méridan keskustassa sijaitsevat amfiteatteri ja teatteri ovat kaupungin päänähtävyydet ja Rooman valtakunta on läsnä kaikessa täällä. Eikä syyttä, sillä antiikin monumentteja Méridassa riittää.

Méridan perusti keisari Augustus vuonna 25 eKr. nimellä Emerita Augustus. Kuten kaikkialla kerrotaan, kaupunki oli nimellisesti perustettu eläköityneitä (emerita) Augustuksen sotilaita varten, mutta lisäksi asutuskeskus toimi Guadiana-joen sillan strategisena vartiopaikkana ja koko laajan Lusitanian provinssin pääpaikkana. Roomalaismonumentteja kaupungissa on eniten koko Espanjassa. Iberian niemimaalta eli Lusitaniasta saatiin esimerkiksi hyvin hopeaa ja kultaa, joten Emerita Augustuksesta kehittyi merkittävä kaupunki Rooman valtakuntaan. Monumenttiensa tähden kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

 ***

Vilho kauhistuu suuresti teattereiden pääsylipun 15 €:n hintaa ja ennen kaikkea sitä, että tiketti luettelee ainakin puolitusinaa muistomerkkiä, joihin moisella kombinaatiolipulla lisäksi pääsee. Kulttuuripaineet kasvavat sietämättömiksi, mutta keli se tuntuu vain paranevan. Eiköhän tästä selvitä, miettii Vilho ja eteen aukeava amfiteatterihan on kertakaikkisen komea.

 
 Mérida. Amfiteatteri.

Turistit pääraunioilla ovat aivan valtaosaltaan espanjalaisia, aika paljon on perheitä ja eläkeläisryhmiä, pariskuntia ja muita porukoita – kaikki espanjalaisittain hyväntuulisia ja ystävällisiä.

Amfiteatteri eli paikallinen versio Colosseumista on vuodelta 8 eKr. ja monelta osin hyvin säilynyt gladiaattoritaisteluiden näyttämö. Maa-aineksella peittyminen on ympäri maailman ollut arkeologian parhaita kavereita ja tämä koskee tätäkin rakennnusta.

Komea on myös 16-15 eKr. rakennettu roomalaisteatteri, jota käytetään edelleen antiikin näytelmien esittämiseen. Susivuoret ovat luuhanneet kymmenillä kaariteattereilla, joita on tapana kutsua myös kreikkalaisteatteriksi erotuksena ratkiriemukkaista amfiteattereista, joita Kreikan aikana ei ollut, vaan vasta roomalaiset veivät urheilun korkeimpaan huippuunsa massastadioneilla ja niillä kuuluisilla sirkushuveillansa.


Mérida. Roomalaisteatteri.

Roomalaisteatterin takana on menossa myös paikallisten hääjuhla ja tapahtuma näyttää yhtä karmealta kuin kaikkialla maailmassa: jäykkiä rituaaleja, valokuvaajia, videoita, taustamusiikkia ja suuniteltua, muodollista tyttöjen keksimää puuhastelua. Vilho pakenee vanhojen kivien, palmujen ja raunoiden taakse kauhuissaan.

Pääraunioilla ollaan tunti, mutta paluumatkalla keksitään lisää kivikenttiä. Kotoisan liikenneympyrän tuntumassa on Mithraeum-talo, joka raunioiden perusteella on tyypillinen komea ylimystön villa, mutta löydöt ovat johtaneet ajatukset Mithra-kulttiin. Paikalla on villan rauniot, asiallisia mosaiikkeja, mutta ei mitään edes etäisesti mithralaisuuteen viittavaa. Tämä domus tai villa on saanut ylärinteestä löydettyjen Mithran kulttiesineiden mukaan nimensä ja kuten kovin usein, nimitys on harhaanjohtava ja kokonaan väärä.

Vilho vilkuilee vielä risteysalueen kolossaalista patsasta ja sen tuntumassa olevia taatelipalmuja. Tästä päästään pian asunnolle lounastamaan; Ehkä sää pysyy hyvänä parvekkeella vielä juodun oluen verran?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti