23.10.2018

14. Méridaan – satoja kurkia ja vehreitä viljelymaita

Guadalupesta on vielä puolitoista tuntia Méridaan ja Vilho pistää autoon pikkuisen enemmän vauhtia. Tavoitteena on päästä perille seitsemäksi ja Corsa kiitää mukavasti tyhjillä teillä. Alkumatka kuljetaan uskomattoman autioilla paikoilla ja tie on usein luotisuoraa, välillä varmaan kymmeniä kilometrejä suuremmitta mutkitta. Seutuhan on sinänsä komeaa, metsiä, aroa ja peltoja, mutta asutusta ei näy missään eikä muitakaan merkkejä elävistä ihmisistä.

Tovin päästä alkaa kuitenkin tapahtua, sillä tien vieressä olevalla niityllä on ihan selvästi kurkia – ja millainen määrä! Kymmeniä kurkia on maassa, kymmeniä ilmassa ja sivummalla aina vain lisää...

Samassa Susivuoret tajuavat, ettei kymmenillä pärjää tässä puuhassa, sillä kurkiporukassa on todellisuudessa useita satoja yksilöitä, eikä Vilho ole lainkaan varma, riittääkö edes viisisataa pääluvuksi.

Tyhjällä tiellä on pakko pysähtyä hetkeksi kuvaamaan ja videollekin tarttuu lukemattomien kurkien arktiseksi mielletty, arkaainen ääni.

Myöhemmin tieltä näkyy myös kymmeniä kattohaikaroita niityillä ja sitten myös pienempiä, kokovalkoisia lehmähaikaroita.

Merkittävintä matkassa Guadalupesta Méridaan on kuitenkin se, että aivan varkain maasto muuttuu hyvin kosteaksi, aivan kuin oltaisiin jokisuistossa.

Hyvin pian näkyy, mitä veden hyvä saatavuus tekee, kun ollaan Espanjan auringon alla: Tien sivussa  alkaa olla monenlaista viljelysmaata ja ennen kaikkea hedelmäpuita. Suuret vihannestukut hallitsevat pian näkymää halleineen ja kaikki alkaa viittamaan siihen, että ollaan keskellä melkoista ruoka-aittaa.

Vilho hämmästelee suuresti jälleen kerran mukamas tutussa maassa ihan uudenlaista maisemaa. Kaiken kuivuuden jälkeen kosteikkojen keskimaa tuntuu hyvin yllättävältä ja toki tervetulleelta. Monella pellolla on täällä veden täyttämiä uria kuin riisipellolla konsanaan.

Pian ollaan Méridassa ja  kuitenkin vielä valoisalla, vaikka kello onkin jo seitsemän illalla. Annikki löytää isännän ja saa asunnon avaimet. Vilho pujottelee auton lähikadulle parkkiin. Asuntoon pääsemisen jälkeen seuraava ajatus on hankkia pikaisesti jotain muonaa, sillä päivä on ollut pitkä ja kaikkien laihdutusoppien mukainen. Kaksikko lähtee siis kiireisesti kauppaan uudesta kaupunkilukaalistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti