30.10.2018

47. Leónista roomalaisvillalle: VRO Olmeda

San Mamésin kaupunginosassa sataa, kun Vilho raottaa hotellihuoneen verhoa neloskerroksessa. Nyt pistetään loputkin pillit pussiin, mutta ensin kaksikko käy hotellin mainiolla aamiaisella kaikessa rauhassa.

Hotellista päästään liikkeelle kymmenen maissa ja nyt suunta on Annikin tiedustelemalle roomalaisraunioille Olmedaan.  Tämä suuren villan raunio on aika lailla suoraan lännessä, mutta se sijaitsee sen verran landella, että reitti vie ensin pitkin isompia teitä, sitten todella piskuisia pitäjätason kulkuväyliä.



Rekonstruktiokuva Olmedan roomalaisvillasta.


Susivuoret ovat päivän ensimmäiset asiakkaat ja sateinen valtava parkkipaikka on täysin tyhjä. Villa on viimeisen päälle museoitu ja valtavan hallin suojassa, erinomaisesti opastettu ja tyylikäs. Kaikki tämä luo kontrastia luvalla sanoen aika rähjäisen maalaismiljöön kanssa. 

Paikka on komeasti tuotteistettu ja opasteet sekä esitteet on suunniteltu hienosti. VRO-teksti, jota täällä viljellään, tarkoittaa tietysti Villa Romana la Olmedaa ja Palencian kunta on tehnyt nähtävyydestään sellaisen, että siitä saattaa olla ylpeä. 

***

 Tämä 300-luvulta oleva villa on varmaan suurin yksittäinen roomalaisvilla, missä Vilho on käynyt. Sisilialainen Piazza Armerinan Villa Romana del Casale saattoi olla suurempi, mutta siellä rakennukset olivat kompleksisempia, joten paikan koon hahmottaminen on vaikeampaa.

Tämän retken roomalaisvillat ovat sen sijaan olleet tasamaalla sijainneita suuria ja pohjarakenteeltaan selkeitä rakennuksia, joissa talon koko kiinnittää kyllä huomion mosaiikkien ohella.



Tänään rakennusta mosaiikkeineen suojelee suuri museohalli.



Entisöinti, kaivaminen ja museointi on tehty todella huolella ja tämä on tosissaan käynnin arvoinen, hieno paikka, siitä huolimatta että paikka sijaitsee hieman hevonkuusessa.




Metsästysmosaiikki. La Villa Romana La Olmeda. 


Mosaiikkeja on paljon ja ne ovat todella hienoja, kiinnostavia myöhäisen tyylinsä takia. Samoin Vilho on tyytyväinen villan komeaan kylpylään, hienosti näkyviin viemäreihin ja vähän harvinaisempiin nurkissa oleviin kulmikkaisiin torneihin, joista pohjat ovat sentään yhä jäljellä.

Ensimmäinen eläkeläisiä tuova retkibussi on saapunut kohteelle Susivuorten lähtiessä, samoin parkkipaikalta löytyy nyt jo kaksi muuta henkilöautoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti