17.10.2018

1. Hetkinen Helsinkissä, vartti Vantaalla ja ajatuksia pullonpyörityksestä

Syksyinen Helsinki on saanut päävärikseen keltaisen ja erityisesti vaahterat ovat lähes täysin yhtenevässä keltaisessa univormussa.

Itäinen kantakaupunki saa nauttia leudosta kelistä ja tuhdista sumusta koko pääkaupunkiseudun tavoin. Lentokenttäreissulla Vihon sosiaaliseen silmään osuvat vääjäämättä katualueen todelliset vakiopäivystäjät, jotka eivät päiviään koulussa tai työpaikoilla vietä. Menestyvässä Suomessa urbaaniympäristö tuntuu tulvivan tämän päivän irtolaisia, joita voidaan kutsua kirjavilla nimillä hamppareista aina huumeveikkoihin asti. Nämä virvokkeiden väärinkäyttäjät päivystävät asemien, terminaalien ja kuhisevien solmukohtien tuntumassa aina ja ovat erottamaton osa Sipilä-Suomen hyvinvointirakennetta.

Kulmilla näkyvät edelleen vahvasti myös romanialaiset pienyrittäjät kotimaisten irtolaisten lähituntumassa: Naisia hameissaan kerjuupuuhissa ja miehiä sivummalla virattomina valvojina. Kontrasti on aika kova töihin ja puuhiinsa kiirehtivien metropoliasukkaiden, lentokentälle suuntaavien matkalaisten ja kulmien kestoväen välillä.

***

Ennen lentokentän check-in -automaatteja Vilho tapaa kaksi romanialaista pienyrittäjää, jotka erottuvat muusta kansainvälisestä porukasta pullonkeräyspussiensa kanssa. Bisnes on laajentunut jo tosissaan lähikuntiin ja näin myös Vantaakin on päässyt kierrätyksen kärkikuntiin – ainakin pantillisten juomasäiliöiden osalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti