29.4.2022

14. Bastion – Vilnan linnoitus Vilhon tapaan

 Portin räminän ja lasten kiljumisen viimein herättämä Vilho nousee lopulta pedistään ja valmistautuu torstaipäivään. Edessä on suihku, voimistelut ja muu vilhomainen puuha. 

    Tänään Vilho lähtee syvemmälle Vilnia-joelle. Päivä starttaakin hyvin, kun Susivuori kulkee jokivartta pitkin ja katselee isokoskeloa. Sitten hän muistaa suunnitelman: Tänään piti käydä myös Bastionilla.

    Vilnan linnoitus, tässä vain "Bastion", on korkealla mäellä ja nykyään asuinalueiden kupeessa. Itse linnoitus on kuin muisto 1500-luvulta alkaneesta koko kaupungin muurituksesta. Muurit revittiin pois 1800-luvun lopulla kokonaan, mutta Bastion seisoo paikallaan yhä. Linnoitus on koskettanut suuria uskonsotia, Suurta Pohjansotaa ja muutamia muita kähinöitä. Osapuolina paikallisten lisäksi ovat olleet Ruotsi ja Venäjä. Suomihan oli miesvoimansa osalta mukana Ruotsin sotilasliitossa, ja sai, kuten aina, kärsiä isäntämaan mielipuolisista suurvaltapyrkimyksistä.

    Vilho, tuo historiallisten paikkojen kuljeskelija, puolioppinut lasten ja maalaisten älykkö, ei paneudu linnoitukseen sen tarkemmin, kuin tiukalla valokuvaamisella. Joko paikasta selvitetään perinpohjaisesti kaikki, tai sitten kuljetaan vain turistina ja siristetään silmiä taivaalla hehkuvalle ikuisesti ilkikuriselle auringolle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti