28.4.2022

10. Keskiviikko alkaa Zappan patsaalta

 Nukuttuaan melko myöhään Vilho saa päivänsä käytiin aivan kuten eilenkin pienellä jumppatuokiolla. Aamiaisella juomana on vain pikakahvia ja se on melko surkeaa, mutta kaupunkihan on tulvillaan kahviloita, joten itseään voi syyttää. 

    Vilho lähtee pidemmälle linnustamaan eli läpi vanhan ja uudemman kaupungin kohti länttä ja Vingis-puistoa, joka on oikeammin laaja ulkoilualue. Reitti on kuitenkin sen verran harkittu, että ensin osutaan kauppa/ravintolakeskustan jälkeen K. Kalinausko gatvelle/kadulle. Sen alkupuolella on Zappa-aukio, jossa on kai tiettävästi edelleenkin maailman ainoa Frank Zappan patsas, tarkemmin sanoen pylvään päässä oleva pää, pysti, joka tosissaan on kyllä Zappan näköinen. 

    Kuten tiedetään, Zappa ei ole koskaan käynyt Liettuassa saatikka sitten Vilnassa. Hänellä ei ole sukujuuria Baltiassa, vaan ennemminkin Zappa-nimi on sisilialaista sukuperää. Mitään yhteyttä ei ole. Mutta Liettuassa on ollut tarpeeksi hulluja taidesieluja tuottaaksen tämäkin ihme maailmaa. 

    Itse Zappan aukio tai puiston palanen on pieni sivussa oleva kaistale, mutta Frankin faneillehan tämä on silti arvokas paikka. Kyllähän Vilho sellaiseksi tunnustautui jo ensimmäisellä vierailullaan täällä. Hän tuntee olonsa hölmön sentimentaaliseksi ja mieleen kumpuaa 90-luvulta vierailu Prahan Lennon-graffitilla. Kummallakaan paikalla ei ole suoraa yhteyttä artistiin, mutta merkityksiä ne sisältävät kovasti. Eipä paavikaan ole ehtinyt joka kirkkoon, lieneekö Herran henkikään, mutta silti niissä jokaisessa on oma tunnelmansa, joka eroaa selvästi vaikkapa tunnelmista pukuhuoneissa ja bussiasemilla. Joka tapauksessa, pohtii Vilho, pitää tänään ja tällä matkalla taas kuunnella Zappaa.

1 kommentti:

  1. Niin, minä ja Vilho kävimme katsomassa tätä Zappan patsasta/monumenttia/muistomerkkiä 20 vuotta sitten. Ei pelkästään kunnioituksesta/ihailusta/ihmetyksestä Frank Zappaa kohtaa vaan myös siksi, että se oli siellä. Tuona muinaisena, lähes internetittömänä aikana liettualaisten selitys patsaan olemassaoloon oli se, että ” Zappan aikomuksena oli vierailla Liettuassa….”. Mutta eiköhän kyse ollut siitä, että täkäläiset taiteilijat (laveasti määritellen) halusivat tuoda esiin tärkeäksi katsomansa asian ja artistin. Kun pääsen taas Vilnaan, menen uudestaan katsomaan Zappaa!

    VastaaPoista