28.3.2019

6.2 Naapurikylän rauniotarjontaa: Tauranon rinteillä

Susivuoret jatkavat hiljaiseloaan, mutta lopulta pujottelevat linnapihan kapeasta portista ulos ja hiekkatietä naapurikylään ylärinteessä.

Taurano-kylässä pitäisi nimittäin olla arkeologinen alue, jossa on roomalaisen villan raunioita. Sellainen tosiaan löytyy isohkon luostarin kupeesta: Convento S. Giovanni del Palco näyttäisi olevan fransiskaanluostari ja vaikka se on huoliteltu paikka, on sen alarinteessä kehnoon kuntoon päässyt muinaismuisto.



Taurano, arkeologinen alue

Roomalaisraunioita ympäröi aita ja vaikka pääosa kaivannoista on katettu ja alueelle tehtyä kävelytie, ei täällä ole muita elonmerkkejä kuin koira, joka nuokkuu kojun edessä - kojun, joka ei liity raunioihin vaan siellä oleviin viljelmiin. Annikki huomaa paikassa myös kanoja.

Näin ollen tästä kulttuurinähtävyydestä ei ole paljon kerrottavaa ja se pitää vähäiset salaisuutensa lukkojen takana.



Aidanraosta kuvattua kulttuuriaaretta


Näillä seudulla on niin paljon ylitarjontaa muinaismuistoista, että yksi villan raunio sinne tai tänne ei tasapainoa juuri heilauta. Seutuhan on muuten altista Vesuviuksen purkauksille ja maanjäristyksille, joten luonnonkatastrofit antavat omat haasteensa paikkojen ylläpidolle. Vastaavasti nämä katastrofit ovat säilöneet näitä merkittäviä muinaismuistoja – tietysti hautaamalla Pompein mutta myös siten, että tuhot ovat aiheuttaneet paikkojen hylkäämisen ja siten säilymisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti