26.3.2019

3.1 Area archeologica di Saepinum eli miten Vilho alkaa taas ruskettua

Susivuoret sekoilevat oikein urakalla naapurikylässä Sepinossa, sillä päivän kulttuuritekoa ei ole mitenkään valmisteltu ja kaikki karttaohjelmat kusettavat kilpaa kaksikkoa, eikä kunnan opasteitakaan voi kehua. Joka tapauksessa matka vie Sepinon kylän Altilian raunioalueelle, antiikin Saepinumiin.

Ensimmäinen varsinainen päivä on menossa Molisen maakunnassa, mutta vielä kaksikko ei ole lomalla, sillä nyt on sunnuntai. On erinomainen päivä kävellä raunioilla vihreänä puskevan luonnon lomassa. Kesähän täällä on ja raunioalue on ilmainen, joten luvassa on Susivuorten lempiulkoilua ihan kaikessa rauhassa.

Tämä paikka oli samniittien kaupunki, jonka roomalaiset valtasivat vuonna 293 eKr. Sitten silloinen maailmanmahti toi teatterinsa, kylpylänsä ja porttinsa tähänkin paikkaan.



Porta Boiano, Saepinum


Raunioalue on Vilhon mielestä mainio. Kaupungissa on kiinnostava ympärysmuuri ja pian kaksikko on sen toisella säilyneellä portilla, Porta Boianolla. Muuria rytmittävät pyöreät tornit, jotka on rakennettu viistoon ladotuista kivikuutioista.

Ulkoalueella on pähkinäpensaita ja tammia, kissoja ja useampi koira. Italialaisia täällä on sunnuntaisesti jonkin verran, mutta autiohan paikka keskimäärin on. Ulkomaalaisia alueella tuskin on, ehkä jossain liikkuu se sääntömääräinen saksalainen eläkeläispariskunta, joita ei sivistyskohteista pysty erossa pitämään millään.

Kreikkalaisteatterin kupeessa on myös mikroskooppinen museo, jossa Susivuoret ovat kahdestaan laatuaikaa viettämässä, kourat täynnä elektroniikkaa ja optiikkaa. Museo on päivän ainoa ja suurin kuluerä: 2 + 2 €.


Antiikin lasiesineitä Boianosta. 100-200 jKr.

Muutamassa huoneessa on melko kiinnostavia esineitä, mutta esimerkiksi Vilhon rakastamia maalattuja ruukkuja ei näy; kaikki esillä olevat kiulut ovat palasista kursittuja, vaatimattomia astioita. Uudempaa lasitavaraa on hautalöydöistä jonkin verran, lisäksi kultainen korvakoru ja muutama kolikko. Museo on siis aivan verraton, eikä läkähdytä kulkijaa.

Raunioalueen komealla forumilla on partiolaisporukka käymässä ja nuori poika esittelee aluetta tovereilleen. Vilho se katselee sivummalla vain torialueen komeita kiveen kaiverrettuja katuojia, mutta kuulee kuinka poika kertoo "että täällä sijaitsi basilica, joka ei tarkoita lainkaan sitä, mitä me ajattelemme nykyään basilicana, vaan se oli paikka, jossa keskusteltiin, väiteltiin ja päätettiin yhteisistä asioista."

(Basilica nykyitaliassa tarkoittaa merkittävää kirkkoa, jolle Katolinen kirkko on myöntänyt basilican seremoniallisen statuksen. Antiikissa basilica tarkoitti julkista, virallista rakennusta. Vilh. huom.)

***

Aurinko paistaa suloisesti iltapäivän edetessä ja Susivuoret tahkoavat raunioalueella miltei pari tuntia. Väri tarttuu Vilhoon helposti ja hän arvaa sen, että illalla Annikki kertoo hänen jo ruskettuneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti