24.3.2019

2.1 Terracinasta Monte Cassinon kautta Molisea kohden

Kymmenen maissa Susivuoret ajavat pois majapaikkansa pihasta ja heiluttavat vielä emännälle portilla. Lauantaipäivä on hyvin kaunis ja lämmin, yhtä kesäinen kuin perjantai.

Terracinan suurimpia nähtävyyksiä on Tempio di Giove Anxur – Jupiterin temppeli, jonka rauniot sijaitsevat näkymää hallitsevalla Monte Sant'Angelo -kukkulalla.

Susivuoret poikkeavat vuorella maisemia katsomassa, mutta kun raunioista ei ole juuri mitään jäljellä, he eivät mene museoalueelle lippukassan kautta. Ainakin Annikki ehtii nähdä yhtä ja toista autostakin, mutta Vilho jatkaa tien tuijottamista. Täältä näkyy meri ja rannikko upeasti, mutta tiellä ei ole levikkeitä tai näköalapaikkoja. Onneksi meno tiellä on lauantaisen raukeaa, muutama lenkkeilijä ja pyöräilijä mäkeä kapuaa.

Vilho ajaa kohti Monte Cassinoa ja matkalla pysähdytään vain kerran Lidlissä Fondin kaupungissa ja sitten hieman videokameraa virittämässä tienposkessa, mutta Cassinossa vasta ryhdytään esittämään turistia. Tie vie komean järven, Lago di Fondin sivuitse ja monessa paikassa kasvaa appelsiineja ihan myytäväksi asti, samoin sitruunaa, viiniä ja tietysti myös oliivia. Fondista ajellaan Lenolaan,  Picoon, Pontecorvoon ja Aquinoon. Pieni Aquino on tullut maailmalle tutuksi Tuomas Akvinolaisen ansiosta, mutta eipä Italiassa voi juuri välttyä historian merkittävyyksiltä missään.

Sodasta ja tuhotusta luostaristaan kuuluisa Monte Cassino on melkoisen suuren samannimisen kaupungin kupeessa ja matkaillessa tulee sekin seikka vastaan, että täälläkin on merkittäviä roomalaisraunioita. Vuoren alarinteellä on kreikkalaisteatteri ja amfiteatteri, mutta raunioalueet ovat kiinni, eikä niistä näe juuri mitään. Mutta sää on hieno ja aidankin takaa viitsii kiviä hetken aikaa killistellä.

 Abbazia di Montecassino


Ylhäällä on luostari valtavana ja komeana rakennuksena. Se on kokonaan rakennettu uudestaan, eikä Vilho suostu asioimaan siellä sen enempää, kuin mitä parkkipaikalta näkyy. Tänne kannattaa kuitenkin tulla, sillä pelkästään Monte Cassinon tieltä on upeat maisemat alas laaksoon ja muille vuorille.

Kävelyretki seuraa takarinteellä olevalla puolalaisten sotilaiden hautausmaalla kello lyödessä 1321. Tänne on haudattu toistatuhatta sotilasta ja paikka on näyttävä hautariveineen. Hautojen takana on suuri ristinmuotoinen maisemointi ja haudoille vie pitkä suora tie.


Polski Cmentarz Wojskowy, Cassino.


Paikalla olevat turistit ovatkin pääasiassa puolalaisia.

Ennen kello kahta Susivuoret lähtevät Cassinosta hakemaan maakuntapistettä – tavoitteena on ensivisiitti Moliseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti