27.3.2019

5.2 Arco di Traiano, Benevento

Päivä näyttää vähitellen hieman paremmalta sään suhteen, kun Susivuoret saapuvat Benventoon. Nyt ollaan Campanian maakunnassa ja arkipäivänä maantiellä on melkoista vipinää. Vilho on ajatellut katsovansa kunnolla Trajanuksen riemukaaren, mutta eipä se kovin helposti käytännössä onnistu, sillä liikenne on kaaren lähellä vilkasta ja parkkipaikoista ei oikein ole tietoa.

Vilho pysähtyy kuitenkin kadun varteen ja Annikki pääsee hetkeksi ulos kameroineen. Tästä paikasta kaari näkyy komeana. Monumentti rakennettiin vuosina 114-117 ja se juhlisti Via Appian versiota, Via Traianoa. Via Traiano kulki Beneventosta Brindisiin eli Beneventanumista Brundisiumiin. Siis toisin sanoen täältä lännestä, Vesuviuksen lähiseudulta ja keskisestä Italialsta saappaankoron satamakaupunkiin maan itärannalla, paikkaan josta kuljetaan yhä Kreikkaan lautalla.

Trajanus (53-117) oli keisari, joka puhui kieltä jota edelleen ymmärretään; Hän laajensi valtakuntaa enemmän kuin kukaan muu keisari ja hallitsi Roomaa aikana, jolloin se oli kaikkein suurimmilllaan. Silti sotilasjohtajaan yhdistyi valtiomiehen elkeitä siinä määrin, että häntä pidettiin rauhan keisarina ja kiitosta tuli laajoista julkisista töistä. Trajanus oli espanjalainen, kotoisin Sevillan lähistöltä.

Vilho jyrää pian eteenpäin Golfillaan yli antiikkisten maiden ja väistellen kaikenlaisia maanteiden gladiaattoreita. Tiet pienenevät ja heti Beneventon jälkeen ollaan jo todellisella kärrypolulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti