28.3.2019

5.4 Pähkinää purtavaksi kielten ja kulttuurien ystäville Avellasta

Susivuoret ajavat tulevan majapaikkansa lähivuoren rinnemaisemissa. Loppumatka kulkee pähkinäviljelyksillä ja pähkinäpensaita on kaikkialla tien ympäristössä. Susivuoret miettivät pian ainoastaan sitä, oliko kana ennen munaa vai miten, sillä yhä ollaan Avellinon alueella.

Avellino-nimi viittaa suoraan kasviin, joka suomeksi tunnetaan nimellä euroopanpähkinäpensas ja kaupallisesti tuttavallisemmin hasselpähkinänä.

Hassel...tosiaan tarvitaankin myös saksankielisiä lähteitä, jotta voidaan varmistaa se, että täältähän se hasselpähkinä on nimensä saanut. Nimi ei kuitenkaan tule sinänsä Avellinon kunnasta, vaikka se on täällä hallitsevana alueena, vaan jäljet johtavat pienempään paikkaan, Avellan kylään.

Avella, antiikissa Abella –  sinne johtaa pähkinäpulman selvityksen tie. Antiikin ajoista tämä alue on ollut tunnettu pähkinäpensaistaan ja meidän barbaarikansojen keskuuteen pähkinät ovat levinneet joko avellinoina tai hasseleina, "Avellan pähkinöinä".

Ja sellaisessa maakunnassa Susivuoret siis ovat, pähkinäpensaiden keskuudessa, alueella joka viimeinkin näyttää mistä kuuluisien pähkinäsuklaiden ja vaikkapa Nutellan raaka-aineet ovat peräisin.




Pähkinäpensaita Lauron suunnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti