23.3.2019

1.4. Tonava, Balaton, merta ja utuinen taivas

Tatra-vuorten jälkeen Susivuoret näkevät komean, leveän Tonavan ja hieman myöhemmin eteen levittäytyy Balaton. Järvi näkyy hienosti, samoin sen Tihany-niemi, joka vangitsee yksinäisenä muotona katseen.  Vilho on väsynyt mutta jaksaa innostua kuitenkin kaikesta. Järven ylitettyään kone kilpee yhä utuisessa, häikäisevässä kirkkaudessa, joka upottaa kaiken helmaansa kuin koneen melukin tekisi. Hieman pidemmältä lounaan suunnalta häikäys taittuu ja Balatonin vesi näyttäytyy mintunvihreänä auringonkajossa.

Tietysti mielessä on Susivuorten matka Unkariin ja autovuokrausjakson ensimmäinen päivä, kun Balaton kierrettiin ja sen vettä käytiin rannassa hämmästelemässä.

Balatonin näkeminen koneesta tietää sitä, että Alpit jäävät näkemättä; Kone kulkee saapasmaan keskiosiin vuoriston ohi, Balkanilta Adrianmerelle ja Vilhon on tyydyttävä pienempiin, vaikkakin komeisiin vuoriin. Lunta on vielä matalammillakin kukkuloilla Zagrebin jälkeenkin. sitten päästään  jo pian meren ylle.

Vilho ei olekaan aiemmin nähnyt Kroatian rannikkoa näin hyvin ja utuisessa paisteessakin saaret näkyvät hienosti, saariston lähes taianomaisen kauneuden huomaa korkeuksissakin.  Henkilökunta aloittaa myyntikierroksensa koneen päästessä avomeren ylle


Balaton ja sen Tihany-niemi vaatimattomassa puhelinkuvassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti