29.10.2021

17. Koillisväylää eksymässä

 Kakskytävaille viis Vilho lähtee retkelle reippaalla selvittämään reittiä viheriäiselle ja puistaan tutulle Gianicolo-kukkulalle.  Vilho haluaa löytää reitin metsäiselle ja kaupungista vapaalle palstalle, harjanteelle, jossa pinjat rehottavat vapaasti.

Elämä ja katureitistö on vähän toisenlaista kuin kotona Suomessa. Vilho hakee reittiä kukkulalle, mutta vastassa on aina umpikuja. Lopulta tie vie alas, kauppakadulle. Sielläkin edessä on portti, mutta se sentään on auki. Suljetulla asuinalueella on vastassa armeija, joten lupaava reitti puiden varjoon katkeaa sitten siihen. Sotaväen läsnäolo alkaa kummasti selittää sen, miksi viheriäinen niitty komeine pinjoineen on pysynyt sellaisena kuin se on.  Vilho kiertää alhaalla vielä muutaman umpikujan, mutta ainoa reitti eteenpäin on valtava 4-6 kaistainen Gregorio VII -päätie.

Vilho puskee kadulle, metelin ja ruuhkaisen liikenteen kupeeseen ja eteenpäin, vaikka tietää ehkä sisimmässään että retki on turha. Sivukatu Gregoriolta vie ylös, mutta onneksi Vilholla on vain t-paita ja kevyt musta liivitakki. 

Jokainen joka on lukenut näitä kertomuksia (kiitokset molemmille!), tietää hyvin, että Vilho ei pääse perille, mutta tulee kuitenkin maaliin. 

Via San Luciano Mariani on se katu, jossa Vilhon matka kohtaa huippunsa. Tuossa kohtaa tiessä on mainio 90-asteen käännös ja paikasta näkyy Rooma melko komeasti.



 Vilho tähyää ensin tietysti San Pietron suuntaan, sitten syvemmälle kaupunkiin. Näkymän etualalla on jopa erikoisesti vapaata maastoa, siellä on aaseja ja valkoisia hevosia laiduntamassa. 

Vilho sekoilee vielä reippaasti kohti Via Aurelia Anticaa, mutta siellähän ei pääse kävelemään. Fiat-porukkaa tulee tieltä syöttöliikenteenä julmetusti eikä jalkakäytäviä ole. Hieman myöhemminkin vastassa on pikatien liittymä, umpikuja sielläkin. Torstainen kuntokävely alkaa olla valmis kotiinpaluuseen. 


Vilho käy hyvän kukkula-asukkaan tavoin tietysti kaupassa, koska on alamaastossa ja menossa ylös. Leipäähän Viltsu käy hakemassa ja saakin sitä useamman pullollisen. Annikki haluaa pesuainetta ja sitä tuodaan myös. Tänään Vilho käy kahdesti kaupassa ja maksaa käteisellä, sillä sitä on julmetusti mukana vanhojen matkanormien mukaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti