26.10.2017

10. Artículo 155 ja Puigdemont - jos avaat radion tai telkkarin se kohtalosi on

Lokakuuta kun elellään, ei radiossa ole muuta aihetta kuin Katalonian itsenäistyminen.
Vilhon visiitin alkutaival menee siinä, että radio toistelee kuin navigaattori samoja fraaseja ja otsikon sanat toistuvat koko ajan.

Carles Puigdemont on Katalonia presidentti. Häneltä tentataan tauotta, onko hän julistanut Catalonian itseniseksi vai mutisiko hän puheissaan vain täydellisen tomaattileivän reseptiä.

Artkla 155 puolestaan on avioerokriisin valttikortti Madridin suunnassa. Tämän artiklan perusteella voidaan peruuttaa Katalonian itsehallinto. Keskushallinto ei kuitenkaan saa käkäistyä, aikovatko he käyttää artiklaa hyväkseen vai eivät.

Tilanteessa on jotain samaa kuin kaverusten Trump ja Rakettimies uhittelussa. Toinen lupaa vastata kovin toimin ohjuskokeisiin ja toinen lupaa tehdä ohjuskokeita lisää, jos uhkaillaan.

***

Kukaan ei siis tiedä koko valtiossa, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi tai aikooko Espanjan valtio iskeä sitä vastaan Artikla 155:llä.  Ja onhan tilanne kutkuttava, siksi radiouutissa ei puhuta muusta.

Vilhoa voisi hämmästyttää monikin juttu, mutta kiinnostavaa on kuunnella miten monella tavalla Katalonian presidentin nimi äännetään eri puolella maata.

Miten ikinä tässä käykään, niin asiasta saa helposti aineksia oppaaseen: Älä koskaan hoida kriisiä näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti