29.10.2016

15.b Peroni, mozzarella ja El Dingo – eli ajatuksia serbialaisista hevosista ja runsaasti muita eläimiä

Annikki asettuu mukavasti kiikaritähtäimen ristikkoon osilolaisen talon etupihalla. Taustalla kuuluu voimistuvaa kellojen kilinää tien suunnasta ja etäältä myös auton ääni, mutta El Dingo tarvitsee enää vain muutaman sekunnin tehtäväänsä.

Pihalla Annikki kiljahtaa innostuneesti ja El Dingo ehtii nähdä optiikassaan rouva Susivuoren innostuneen ilmeen. Samassa Annikki juoksee sisälle asuntoon ja tilaisuus tehtävän täyttämiseen menee sillä hetkellä ohi.

Asunnon pihaan astelee kirjava kissa, Täplä. Kissa on ollut naapurin mummon hoteissa taas useamman tunnin, mutta nyt se on palannut Annikin kattiravintolaan. Rouvamme nopeat liikkeet selittyvät ruokapurkin hakemisella keittiöstä.

El Dingo voi kuitenkin odottaa. Kellojen kilinä kuitenkin kasvaa taustalla. Tietä pitkin tulee sitä paitsi samassa likainen maastoauto, joka aivan yllättäen pysähtyy vain 15 metrin päähän El Dingon piilopaikasta myrttipuskassa.

Annikki tulee uudestaan pihalle. El Dingo saa tähtäimen kohdalle, mutta samaan aikaan saapuneesta maastoautosta nousee isokokoinen mies  ja alkaa pian hänkin tuijottaa alas pihalle. El Dingon yleisö ei kuitenkaan ole vielä täydellinen: Puoli minuuttia myöhemmin erään paikallisen paimenen, Sergio Ruddun, 58-päinen lammaslauma kulkee tielle laitumelta palatessaan. Sergio-paimen on pian hänkin paikalla, samoin kaksi paimenkoiraa, Furo ja Gauto.

El Dingo saa kertakaikkiaan tarpeekseen sekä tilanteesta että koko keikasta. Kaksi lammasta alkaa jo näykkiä hänen erinomaista naamiopukuaan. Toisen lampaan jo vietävästi kiskoessa takin vihreästä liepeestä, El Dingo jättää aseensa maahan ja ryömii takamaastoon. Hetken kuluttua kuuluu ainoastaan moottoripyörän ääni ja El Dingo on poissa.

El Dingo suuntaa Algheron lentokentälle, josta hän hankkii peruutuspaikan halpalennolle Frankfurtiin samalle yölle. Pian matka jatkuu kotiin Serbiaan. Matkan aikana El Dingolle on kirkastunut se, että ammattitappajan touhut eivät häntä enää kiinnosta, vaan tulevaisuus on sedän hevostilalla ratsuja valmentamassa ja hoitamassa. Tappaminen ei ole kivaa, eläimet sen sijaan ovat, no ehkä lampaat eivät. Mutta setä on aina tunnistanut El Dingon hevosmiesvaistot ja nyt on tullut aika palata takaisin kotiin ja lopettaa nämä pelleilyt.



 ***

Peroni nousee Susivuorten asunnon lähellä autosta ja avaa keltaisen pussin, jossa on sardinalaista mozzarellaa 300 grammaa,  kolme maukasta palloa. Pian ensimmäinen pallon on sankarimme kourassa ja toscanalainen poliisimies hapuilee pian jo toista pallukkaa ,samalla kun lampaat alkavat vaeltaa Osilon takatielle. Melkein siinä mozzarellat putoavat kädestä, kun yllättävän lähellä kaiken määkimisen keskeltä alkavat puskat pölistä ja pian läheltä lähtee moottoripyörä. Puskasta löytyy kiikarikivääri ja viereiset lampaat retuuttavat vihreää kangaspalaa kunnes sylkevät sen maahan. Peronin ilme on yhtä tyrmistynyt kuin lampailla.


***

Kaukana Moskovassa hymähtää tehtävän tilaaja tapahtumien käänteelle. Kansainvälisen tiedustelun löytämä Susivuoren pariskunta on ollut jo pitkään myös vastatiedustelutahojen seurannassa. Pikkuisella liikkeellä oli tarkoitus pudottaa Interpol kelkasta ja näyttää vähän kaapin paikkaa viranomaisten tilateenhallinnalle. Mutta El Dingo on kadonnut tutkasta ja kallis puhelinkin on lahjoitettu  Osilon kylän ainoalle pyörätuolipotilaalle. Olkoon sitten niin, mutta tämä ei tähän jää. 
Njet.

***

Pari päivää aiemmin Peronin rautainen kokemus oli selvittänyt hänet jälleen kuiville keikallaan. Hukattuaan Susivuoret Trieissä, hän pohti asioita pari tuntia (ruokapöydässä). Sitten hän selvitti internetistä saaren tunnetuimmat muinaiskohteet ja valitsi niistä pohjoisempana sijaitsevan Nuraghe Majorin. Seuraavassa hetkessä hän jo ajeli kolleegansa Ichnusan kanssa paikan päälle ja päätti odottaa paikassa niin pitkään, että Susivuoret ilmestyisivät sinne.

Rankkaa odottelua helpotti se, että paikassa oli hienot arvostelut saanut ravintola, johon päättäväiset viranomaiset perustivat päämajansa. Noin seitsemän hyvää ateriaa myöhemmin Susivuoret tulivat lopulta paikalla ja heitä oli helppo seurata Osiloon. 

Tuoreimmista tapahtumista Peroni voisi raportoida pomolleen Roomaan: Susivuorten seuraaminen on sujunut jälleen hienosti ja samassa on estetty salamurha. Peroni näkee mielessään jo ylennyksen ja palkankorotuksen. Kolmas ja viimeinen mozzarella uppoaa Marco Peronin suuhun. Pihalla on jo kaksi kissaa Annikin ruokinnassa.  Lampaiden kellot jo etääntyvät, vuorilla naukaisee hiirihaukka päivän viimeisellä lennollaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti