28.10.2016

13. Tempio Pausania: Nuraghe Majori ja Tomba Dei Giganti "Pascaredda"

Pascareddan muinaiskohteessa on muutakin hienoa kuin nimi joka kivasti suomelta kalskahtaa. Elokuvallinen nuoripari tulee Susivuoria vastaan keräyskoriensa kanssa kauniina ja rakastuneena tietä pitkin. Puut muodostavat holvin kulkijoiden ylle ja Vilho miettii hellyydenkipeästi typeriä Toscana-elokuvia, joiden kuvastoon nuoripari sopisi enemmän kuin paremmin.

Tomba Dei Giganti Pascaredda on metsän ja peltojen keskellä oleva muinaishauta, joka on parasta luokkaa näitä kiviä kiertäville ihmisille. Vilho tietysti kapuaa sisään hautaan puuttuvan kattokiven kohdalta.

Tammenterhoja putoaa tasaisesti puista. Pensaat ovat vehreitä ja runsaita. Ilma on taas lämmin ja taivas on sininen.

***

Nuraghe Majori on Tempion kaupungin lähellä se merkittävin kohde ja kenties saaren mittakaavassa eräs tunnetuimmista. Parkkipaikalla onkin "tohinaa" kolmen auton verran ja itse paikan vieressä on ravintola, josta kuuluu iloinen metelöinti.

Kivilinna on mainio esihistoriallinen paikka, loppu kuuluu asiasta kiinnostuneille. Täällä kuitenkin löytyy lepakkoja päivälevolla katosta ja sitä näkee harvoin. Siipiveikkoja – pahoittelut – on pakko kuvata jonkin verran.

Virkistyneenä auringosta ja itse asiassa erittäin kiinnostavista paikoista, Vilho palaa autoradion urheilukatsauksen ääreen. Ilmastointi suhisee ja Vilho vääntää rattia hulluna kiemurtelevassa alamäessä, mutta Italian radiossa mennään paikkakunta paikkakunnalta pelejä, ja mitään niin kiinnostavaa Vilho ei voisi kuvitella.  Jossain vaiheessa kotimatkaa Milanon Internazionale joutuu tappiolle Bergamossa.  Annikki ja Vilho tietävät sen tarkalleen siinä vaiheessa, että valmentaja De Boer saa kenkää alkavalla viikolla, ellei melkein ihmeitä tapahdu.

Kotona Vilho juo oluen puutarhassa ja nauttii illan lämmöstä. Kissat tulevat aikanaan syömään ja yö on suloinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti