2.4.2017

Viimeinen palatsiaika - Vilho Kreetalla





https://peripluscd.files.wordpress.com/2013/03/dolphins-in-knossos1.jpg
Delfiinifresko, Knossos, Kreeta.

Vilho ei ole koskaan käynyt Kreikassa. 
Susivuorten matkailu on kaikkiaan ollut siinä mielessä takaperoista, että erityisen suosituissa matkakohteissa kaksikko on käynyt vasta kuin listansa viimeisenä. Siten esimerkiksi Mallorcalle matka vei vasta vuosien Espanjan seikkailujen jälkeen. Lennot Kreikkaan eivät ole koskaan sopineet Annikin matkatoimiston ohjelmaan, vaikka Vilho on usein maata kohteeksi tarjonnut. Kreikan puuttuminen matkalistalta on sitäkin oudompaa siksi, että Susivuoret luuhaavat alvariinsa antiikin raunioilla ja kaikenlaisilla muilla vanhoilla kivikasoilla -  ja niitähän Kreikassakin riittää.

Näin kuitenkin joskus käy, että asiat vaan ottavat aikansa ja lopultahan se Kreikankin vuoro tuli. Sopivat lennot löytyivät ja pian matkapaketti majoituksineen ja autoineen alkoi olla kasassa.


***

Vuosikymmeniä sitten, täysi-ikäiseksi tullessaan, Vilho tutustui viininjuontiin. Jo alkuvaiheessa piti tutustua myös Retsinaan, kreikkalaiseen pihkaiseen valkoviiniklassikkoon. Kaikkiaan nuoresta Vilhosta viinit ja oliivit tuntuivat kantavan mukanaan kappaleen maagisesta etelästä, antiikin kulttuurien ja auringon maailmasta. Temppelit ja rauniot, jumaltarut, historia ja filosofia kietoituivat kaikki yhteen ja muodostivat myyttisen mielikuvan, joka varmasti oli avainasemassa vetämässä aikoinaan Vilhoa Italiaan ja Sisiliaankin.

Vilhon mielessä tarunhohtoinen Kreikka ja koko antiikin maailma on ollut ihmisen ajattelun ja sivilisaation kehto, jossain mielessä kulta-aikakin. Näitä ruukunsirpaleita Vilho on aina janonnut tallaamaan, tuijottamaan freskoja ja miettimään alkusyntyjä Välimeren selille katsellen. Kaipuussa on ollut mukana karua vuoristoseutua ja auringon hellimää viljavaa maata, lukemattomasti oliivipuita ja houkuttelevia viiniköynnöksiä. Eikä pidä unohtaa peruskoulun uskontotuntejakaan, niissä tehtiin viimeinen voitelu antiikin maailman glorifioinnille, sillä keisariaikaahan Jeesuksenkin tarina toisti tuttuine öljypuineen, leivän murtamisineen ja keisari Augustuksen käskyineen verollepanosta.

Ala-astelaisen raamatunhistorista ja lukiolaisen Retsinan maistelusta, samoin koulukirjojen ruukkukuvista ja filosofian tunneista on kulunut vuosikymmeniä, Kreikka on omalta osaltaan rypenyt talouslamassa ja saanut koulumestari EU:n karttakepistä näpeilleen toistuvasti. Antiikin tarunhohtoiseen maahan on tarttunut aimo annos arkista kurjuutta – tilastoilla osoitettua köyhyyttä ja matemaattisen varmaa maksukyvyttömyyttä. Kaikki tuollainen on jättänyt jälkensä kreikkalaisiin mielikuviin. Mutta onneksi on mahdollista päästä paikan päälle päivättämään käsityksiäänja juuri sen Susivuoret ovat päättäneet tehdä. Lentoliput on hankittu kohti Knossosta ja Kreetaa, katsomaan helleenien maailmaa ja palatsiajan raunioita. Niin koittaa Vilhollekin se kreikkalainen vaihe viimein.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti