8.4.2017

5. b Vilhon lyhyt ruoka- ja juomasanasto Kreetalta

Alfa = On aina hyvä tapa aloittaa sanasto alfasta. Alfa on kreikkalainen olutmerkki, kenties nykyään ylikansallinen, mutta vielä purkissa lukee "Traditionally Greek". Perusmallissa on 5 % vauhtia. Tunnusvärit tuotteessa vihreä ja punainen. 

Boutari = Iso kreikkalainen viinitalo, jonka tuotteita tehdään seitsemässä toimipisteessä, myös Kreetalla. Boutarin viinejä on ollut kaukaisessa Alkossa asti. Muutaman tunnetun pullon kyljessä komeilee Knossoksen kuulu naisfresko. Boutarin Kreetan viinitila sijaitsee Scalanissa, kivenheiton päässä Susivuorten asunnolta.

Feta = Kuuluisa juusto ei täällä asu lasipurkeissa, eikä sitä kaupitella kuutioituna, vaan isoissa bokseissa yhtenä palana. Susivuoret ovat suosineet lampaanmaidosta valmistettua versioita ja kaapissa odottaa lammas/vuohimaitofeta. Maultaan juustoahan on täällä tietysti erinomaista ja melko edullista.

Fix = olutmerkki, sinivalkoinen väreiltään. Mainostaa yhä kreikkalaisuuttaan.

Giganttipavut = ovat aina olleet Vilhon suosikkeja. Suuret  valkoiset pavut tomaattikastikkeessa - uskomattoman hyvä kreikkalainen säilyke, ruokainen kokonaisuus.

Gyros = kreikkalainen kebab, pystyvartaan liharuoka. Tyypillisesti possua tai kanaa. Herkullinen pikaruoka, pitaleivällä tai ilman. Vilhon saama gyros sisälsi pitaleivän sisällä muutaman ranskalaisen, salaattia ja kastikkeet – ja runsaasti grillattua possua.

Kahvi = Musta juoma on hieman hankalampi aihe saarella. Paikalliset juovat ns. turkkilaistyylisesti kahvinsa purujen päältä, toki kuppilat täällä tarjoavat kaikkia globaaleja kahvijuomia. Kaupasta suodatinkahvin löytäminen on hankalaa ja sumpissa ei ole hurraamista. Kahvi on myös suhteessa täällä kallista. Vilho on juonut suosiolla myös pikakahvia asunnnolla. Joku kokenut Kreikan-matkaaja työpaikalta matkustaa Juhla Mokan kanssa – se ei täysin yllätä.

Oliivit = kreikkalaiset oliivit ovat maailman parhaita. Vaikka Vilho haluaisi vetää Italiaan päin hiukkasen, niin ruokaoliiveissa Kreikka on ykkönen. Kreetalainen oliiviöljy on korkealaatuista, ehkä jopa poikkeuksellisen hyvää laadultaan. Perusöljyn maku on aavistuksen verran robusti, mutta kysymys on myös tottumuksesta.

Ouzo = maukas anisviina, mutta saarelaiset suosivat rakia, ouzo on yleiskreikkalaisempi juoma.

Pepperonit = Kreikkalaiset vihreät pepperonit ovat aina olleet Vilhon suuria suosikkeja. Suomessa ne myydään lasipurkissa, mutta täällä chilit olivat 400 gramman vahvassa pussissa. Erinomaisia, mietoja ja edullisia. Jälleen alue, jolla Kreikka on suvereeni ykkönen. Vientituotteina löytyviä fetatäytteisiä pepperoneja ei näy missään kaupoissa.

Possu = Sianliha on Kreetalla suosittua, kaikkiaan ruokakulttuuri elää vahvasti lihan ympärillä ja uuniruuat, vartaat ja grillaaminen on suosittua. Possun- ja samoin naudanliha on etupäässä mannermaalta.

Punaviini = paikallisesti oinos erythros ksiros eli  "viini punainen kuiva". Punaviinit ovat täällä personallisia, omanlaisiaan.  Kiinnostavia.

Raki = Okei, Turkissa raki oli ouzoa vastaavaa anisviinaa, täällä raki tarkoittaa pontikkaa. Kreetalaiset juovat rakia, ouzo on mannermaan touhuja. Rakia myydään puteleissa ilman turhia etikettejä, sillä sitä polttaa pappa jos toinenkin. Raki on halpaa, mukavan suuren muovipullon saa 3,5 eurolla (tai saisi, sillä Annikki on kieltänyt rakiostokset).

Retsina = alepponmännyn pihkalla viimeisteltu perinteinen kreikkalainen valkoviini. Vilho suosii kovasti. Tätä tehdään  Kreetallakin runsaasti. Tyypillinen myyntipakkaus on 0.5 litran kruunukorkillinen pullo. Hinta pullolle on euron ja kahden välistä.

Salaatti = Salaatit ovat Kreetalla olleet erittäin rapeita ja maukkaita. Vilhon kaltainen viherpiipertäjä on tarjonnasta hyvin mielissään.

Valkoviini = Oinos leukos ksiros - "viini valkoinen kuiva"  – ylivoimaisesti Kreetan vahvaa aluetta. Helppoja, mutkattomia viinejä kotoperäisistä rypäleistä paikallisella tatsilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti