22.3.2016

4. Synkkiä pilviä Belgiassa, Pariisissa vielä aurinkoista

Vilho ei havahdu puhelimensa surinoihin, mutta herää lopulta siihen, kun Annikki lähtee asunnosta lähileipomossa käymään.

Suihkun jälkeen Vilho pääsee aamiaispöytään ja katsoo puhelintaan epäuskoisena. Velipoika on laittanut viestejä, samoin Antero. Heti käy selväksi se, että Brysselissä on tehty pari pahaa attentaattia. Terrorismi ei väisty näemmä millään taka-alalle tällä matkalla. Koska Annikki on tuonut tuoreita sarvia ja pöydässä on myös maitokahvia, päättää Vilho viettää aamiaisen loppuun ilman tiedostusvälineitä. Pojille pitää kuitenkin naputella vastaukset ja kiittää viestinnästä.

Televisiossa on yksi uutisaihe, samoin tietysti verkkosivuilla on vain yksi vaihtoehto pääuutiselle. Brysselin lentokentällä on räjähtänyt, ilmeisesti American Airlinesin check-inin tuntumassa. Toinen isku on tehty metrossa, molemmat lienevät itsemurhapommeja. Iltapäivän raporteissa puhutaan jo 34 kuolleesta ja reilusta sadasta loukkaantuneesta.

Vilhoa raportit hirvittävät senkin tähden, että Pariisi voi hyvinkin olla seuraava kohde. Samalla päässä pyörii ajatus siitä, että Äiti saattaa kotona olla kohtuuttoman huolestunut poikansa vaelluksista vaarallisessa maailmassa.

Arkeen on kuitenkin palattava ja Susivuoret pistäytyvät kauppareissullaan viereisellä Pére Laichaisen hautausmaalla katsomassa vain muutaman monumentin. Tänään vilkaistaan Alfred de Musset'n, Rossinin ja Hausmannin haudat. Hautuumaan puissa on nokivaristen lisäksi ainakin neljä vihreää papukaijaa. Sää on muuttumassa lämpimäksi auringon paistaessa.

Muutaman korttelin päässä käydään täydentämässä varastoja Lidlin tarjonnalla. Vilholla on runsaasti viiniputeleita ja pieni pullo Pastista. Annikki löytää Grenoblen kuuluisia saksanpähkinöitä irtotavarana. Kylmäaltaassa on tarjolla 1,4 kiloa simpukoita kuorineen, hinta viiden euron tietämillä. Ranskalainen grillattu kana maksaa 3,5 euroa kilo ja sellainen poimitaan kokonaisena matkaan. Arkinen Lidlinkin tarjoaa villisikapaistia, strutsinlihaa ja käsittämättömän hyvännäköisiä kylmäkakkuja. Annikki esittelee Vilholle mauritiuslaista mini-ananasta, joka on uskomattoman sievä ja tuoksuu hyvältä.

Reppu selässä heiluen palataan asunnolle. Auringossa alkaa olla jo kuumakin. Asunnolla Vilho maistaa oliivisekoitusta ja Lidlin vakiovalikoiman suolaamattomia, paahdettuja maapähkinöitä, joita toivoisi kotimaankin valikoimaan. Lasissa on Kronenbourgin olutta. Annikki on mennyt lepäämään. Verkosta on pakko katsoa myös terrorismiuutisia ja pakko on kai pysyä tapahtumista ajan tasalla muutenkin. Miten ihmeessä maailmastamme on tullut tällainen paikka? Koska tämä mielettömyys loppuu?

 Iltapäivän ihmettelyiden jälkeen tehdään taas pitkä pariisilainen kävely aina Seinelle asti ja kuuluisille silloille. Notre-Dame kierretään ja kuvataan jälleen kerran. Väkeä on paljon liikkeellä, mutta niin on myös poliiseja ja santarmeja. Hälytysajoneuvojen ääni kuuluu vähän väliä ja Seinen rantaa ajaa 15 poliisiauton saattue kovaa kyytiä.

Pont Neufilla Susivuoret odottelevat yli seitsemään asti auringon laskemista ja Eiffelin valojen syttymistä. Lopulta sitä ei jakseta odottaa, sillä kotiin on vielä kilometritolkulla käveltävää. Kaduilla onkin vipinää, baarit ja etenkin niiden ikkunaterassit täyttyvät nuoresta väestä. Eiffel-tornin valot palavat tänään Belgian väreissä. Belgiassa on edessä kolmen päivän maansuru. Ranskassa pidetään hyvin tärkeänä sitä, että Belgialle osoitetaan myötätuntoa ja tukea. Pariisissa valmiustasoa on nostettu ja poliisijoukkojen määrää on lisätty. Belgian hälytystaso on jo terrorin osalta korkeimmalla tasolla.

Illalla syödään kanaa ja ollaan rauhallisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti