30.10.2023

18. Filerimos – suuret peruskivet ja maailmalle seikkaillut madonna (kymmenes päivä)

 Filerimos pitää sisällään aidatun turistialueen ja sitten ristintien, joka päättyy kolossaaliselle betoniristille, jonka juuresta on komeat näköalat  mm. kahdelle lentokentälle.

Aidatulla alueella on keskiaikainen maanalainen pikku kappeli, taitaa olla 1100-lukua, maalauksineen. Ylempänä on komeahko ritarikirkko ja sen takana Filerimosin luostarirakennus. 

Kirkon edessä ovat Athenen temppelin jäännökset ja niitä katsomaan Vilho saapui. Muukin kaikki katsotaan kuuliaisesti ja koko alue kierretään tarkkaan. Takareunalla on bysanttilainen linnanraunio, josta ei paljon ole jäljellä. Dorilainen lähderakennelma on jossain alarinteessä ja saavuttamattomissa, sinne ei päädytä eikä sitä edes nähdä ylempää.

Temppelin malli on nähtävissä ja sen paatunut kivikiertäjä temppeliksi tunnistaa – ainakin ne muut rauniot ovat samanlaisia, eikä nyt puhuta mistään pylväsriveistä, sillä ne tolpat ovat ajat sitten menneet matkoihinsa. Mutta komeat ovat massiiviset pohjakivet ja yhä suorassa ja saumat kunnossa. Vilho lähinnä miettii sitä, että antiikin uskontojen ymmärrys on vaikeaa, mutta kova draivi on ollut väellä, jotka vuorelle moisia valtavia järkäleitä latovat. 

***

Ritareiden kappelikirkossa on kopio Filerimoksen Madonnasta, kuuluista johanniittojen ikonista. Alkuperäinen oli mahdollisesti kotoisin pyhältä maalta ja päätyi tänne ritareiden matkassa. Sitten se taidettiin evakuoida Maltalle, kun Ródos menetettiin. Muutaman käänteen jälkeen Madonna päätyi Paavali I:lle joka oli ritarijärjestön johdossa, ja kun hänestä tuli Venäjän keisari, Madonna kulki Venäjälle. 

Sieltä se pelastettiin lokakuun vallankumouksen aikana Kööpenhaminan kautta Balkanille. Ilmeisesti näiden käänteiden jälkeen se pysyi Jugoslaviassa ja on nyt Montenegrossa tallessa. Ikonin varhainen kopioikin Paavalin ajoilta on ollut tärkeä ja se on kulkeutunut Pyhän Fransiskuksen pääpaikalle Italian Assisiin. Sielläkin Susivuoret ovat käyneet ja vuosi sitten tuota kuvaa oltiin lähellä, kun matka vei Montenegron Cetinjeen, alkuperäisen sijaintipaikalle. Tapaus on se tämäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti