25.10.2023

11. Pari sanaa Lindoksesta (viides päivä)

 Lindoksen akropolin kalliioon veistetty laiva-reliefi on tosiaan kova juttu ja Vilho käyttää sen edessä aikaa. Työ on varhaiselta toiselta vuosisadalta eKr ja tuollaisen sotalaivan nimi on triemiolia. Tässäkin on ollut pronssipatsas, mutta tällä koko alueella kaikki arvokas on varastettu jo aikoja sitten maailman museoihin, mm. Turkkiin ja Tanskaan.

Akropolialue portaiden päässä on tuttua vaikeakulkuista kivikkoa ja täällä on jonkin verran kivikasoja, joissa selityksenä kerrotaan niiden tarinaa. Pääasiassa alueella on paljon exedroja, suomeksi eksedroja, jotka ovat puoliympyrän muotoisia alttarimaisia nurkkauksia tai rakennelmia, jotka toisaalta toimivat kuin huvimajat, toisaalta kuin puhujankorokkeet. Mutta näitä exedrojen jäänteitä tällä temppelialueella on paljon, niiden leimallisia osia ovat pronssipatsaiden kiviset jalustat, joissa on patsaan jaljoille syvennökset. 


Akropolille on rekonstruoitu iso stoa-pylväskäytävä ja siihen liittyvä porraskokonaisuus. Sitten löytyy parin temppelin rauniot korkeimmalta kohdalta, mutta päätemppeli on betonista. Sen pohjakivissä on jotain aitoa ja niitä Vilho yrittää tiirata.

Mutta huikea maantieteellinen paikka toppavuoren päällä on se, mitä tästä kohteesta jää arkeologisesti ja kulttuurisesti kouraan. Muu on todellakin viety ja eletty elämä on kulkenut Lindoksen yli liikaa ja lukemattomia kertoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti