29.10.2023

17. Torstaina Filerimos – Vilho pohtii Athenea ja kivien kaipuuta (kymmenes päivä)

Susivuorten startti torstaihin on hidas, mutta lopulta alkaa myös tapahtua. Vaikka se on epäsopivaa monelle lomalla, niin Susivuoret siivoavat. Nyt tehdyn pikku ryhtiliikkeen hedelmistä pääsee itsekin nauttimaan. Annikki puuhaa monenlaista, Vilho nostaa matot pihalle, lakaisee lattiat ja moppaa kivilattian lopuksi. Kämpän profiili nousee korkeammaksi kuin se tulopäivänä oli.

Susivuoret lähtevät  touhujensa jälkeen parin kylän päässä olevalle Filerimos-nimiselle muinaiskohteelle. Täällä kiinnostuksen aiheena on kreikkalainen Athena Polias -temppeli. 

Kreikkalaisten tärkeä jumala Athene saa usein erilaisia epiteettejä eli lisänimiä, joista tunnetuin on Pallas. Pallas tarkoittanee lähinnä nuorta naista ja Pallas Athene on  siten lähinnä "Ateenan tyttö". Polias puolestaan viittaa kaupunkiin (polis) ja Athena Polias on siis kaupungin suojelija.

Susivuoret ajavat komealle vuorelle kiemuraista tietä ja yllättyvät, että alueella on jopa turistibussi. Mutta erikoista ovat myös parkkialueen kymmenet ja kymmenet riikinkukot, jotka partioivat häiritsevästikin  saapumisalueella.

Vilho olisi tänään voinut ottaa vain temppelinraunion kivet, ilman turismia ja aidattuja alueita, mutta tänäänkin mennään kerrostuneelle alueelle ja lippukassan kautta. Kuusi euroa aikuisilta ja ihme kyllä se veloitetaan Susivuoriltakin.

Vanhojen kivien kiertäjälle Ródoksen "ongelma" on se, että samoilla paikoilla on asuttu ja operoitu pitkään alkuperäisten viritysten jälkeen. Näinhän toki on usein Välimerellä ja maailmalla, mutta monessa antiikin kohteessa asuinpaikka on hylätty ja se on unohtunut syystä tai toisesta = jäänyt jossain määrin rauhaan. Näin rauniot ovat sitten löydettävissä joskus, usein jopa melkoisen koskemattomina. Täällä sen sijaan kivi on pistetty todella usein kiertämään ihan tosissaan. 

Silti paikat puhuvat, ehkä tältä saarelta Vilho hieman sitä paikkaa vielä etsii, missä kivillä syntyy inspiraatioita ja oivalluksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti