1.4.2019

8.3 Pompei: Muutamissa taloissa, muutamissa hetkissä

Aurinko paahtaa kuin vuosia sitten syksyllä, kun Susivuoret olivat ensi kertaa Pompeijissa. Siitä on tainnut vierähtää pian 15 vuotta, mutta tunnelma on vahvasti yhä mielessä.

Vilho miettiit tämänkertaista käyntiään ja nostaa mietteissään esille vain muutaman paikan.

Alussa  kaksikko osui mielenkiintoiseen, museomaiseen näyttelytilaan, jossa käsiteltiin näinkin eteläisen alueen etruskimenneisyyttä. Täältäkin sitä löytyy, vaikka usein ajatellaan vain Toscanan ja Lazion etruskikaupunkeja.


Sitten Susivuoret poikkesivat kurkkimassa Taberna di Sotericusta, jossa nähtiin taverrnan tiskejä ja kiintoastioita sekä melko mainio koirafresko.

Vastaavalla tavalla kurkkimalla hoidettiin Casa della Nave Europa, jossa pääsi näkemään kotialttarin ja komeita seinäkoristeita – rikas talo.

Casa del Menandro tuli kuvioihin myöhemmin ja siellä oli väkeä jo paljon, mutta merkittäviä paikkoja tässä kaupungissa. Sinne päästiin kunnolla sisään kiertämään.

Casa del Criptoportico oli aika lailla uusi tuttavuus upeine alakaarikäytävineen ja mahtavine mosaiikkeineen. Kaiken kruunasi kahden käärmeen mahtava seinämaalaus, eikä täällä pyörinyt juuri muita ihmisiä.Aiemmin tämä paikka ei ole tainnut olla auki, tuumivat matkalaiset.

Casa dell'Efebo  oli Vilholle harras kokemus. Tässä talossa oli pari todella näyttävää maalausta, komea allas ja upea alttari – ja väki piiritti niitä hetkittäin. Mutta Vilho se vilhisteli kaikessa rauhassa vaatimattomien seinämaalausten kanssa parissa pikkuhuoneessa. Kuva kuvalta, hämärässä ja hiljaa. Annikki ehti jo hoputtaa, mutta Vilho muistutti, ettei täällä ehditä kaikkea kiertää, pitää mennä syvälle siinä paikassa missä on.



Casa dell'Efebo



Niinpä Vilho ottaa aikansa Efebo-talossa ja katsoo kaiken rauhassa, kalafreskot ja kaikki pienet koristemaalaukset, linnut ja cherubit. Tässä paikassa ei hosuminen enää auta ja loput talot tuskin karkaavat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti