7.4.2019

12.2 Storie della Vera Croce, basilica di San Francisco - Susivuoret taidetunnelmissa Arezzossa

Arezzossa pistäytymisen toinen mainittava pysäkki liittyy sekin samaan taiteilijaan. Piero della Francescan freskot koristavat San Franciscon pääkappelia ja paikka lienee Arezzon päänähtyvyys hintaan 8 €.

Maalaustyö tehtiin vuosina 1452-66 ja freskoja pidetään eräänä renessanssin merkkiteoksena. Vilho ei ole asiaan paneutunut sitten tippaakaan, vaan näkee työt ihan al fresco.



Kirkkosalia. Basilica di S.Francesco, Arezzo, Toscana. 


Pääsalin perällä, ristin takana on varsinainen kappeli, jossa freskot ovat. Vilho nappaa muutaman vaatimattoman kännykkäkuvan, mutta Susivuoret katsovat töitä kyllä pitkään. Lopulta kierretään muun kirkon maalaukset ja sitten vielä kappeli uudestaan.

Vilhon mielestä työt eivät ole mykistäviä, mutta kiinnostavia ne kyllä ovat. Joka tapauksessa taidevälipala tekee todella hyvää erilaisten automatkojen, maisemien ja antiikin raunioiden jälkeen. Arezzo tarjoaa siihen täydellisesti sopivan annoksen.




Piero della Francesca:  Annunciazione (Maria)



Ainakin Vilho kiinnittää huomionsa klassiseen L'Annunciazione -maalaukseen seinällä, jossa Maria saa enkelin ilmoituksen.  




 Spinello Aretino: Annunciazione.
 Sama teema on esillä myös sivummalla kirkossa. Täällä on myös valtava määrä arezzolaisen Spinello Aretinon töitä (c, 1350-1410).
Spinello Aretino:  Le Storie di San Michele Argangelo. Cappella Guasconi.
Kirkossa ja kappelissa ei ole mitään väenpaljoutta. Joku pieni turistiporukka on opastuksessa, muuten väki on lähinnä italaialaista pariskuntaa. Arezzostakin näkee sen, että täällä on kunnolla kauden aikana porukkaa paljon, mutta nyt sesonki tuntuu kaukaiselta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti