1.9.2018

2.1 Tunnettuja itävaltalaisia I: AH ja RB

Vilho on kuljeskellessaan vuoristokylässä miettinyt tunnettuja itävaltalaisia.

Itävallan kuuluisat hahmot tulevat valtaosaltaan tietysti 1900-luvulta, sillä nykyihminen aina silmäilee omaa aikaansa ja näkee muutamassa edeltävässä vuosikymmenessä kaiken tärkeän. Niin tai näin, 1900-lukua hallitsee näillä kulmilla melkoisen musta menneisyys; jopa siinä määrin, ettei etenkään ulkomailla juuri muuta muisteta kuin 1930-40-lukujen synkkyydet.

Vilho antaa kaiken muun maailman kerrata sota-ajan asioita. Mainitaan kuitenkin se, että nimimerkki AH on varmaan melkoisen tunnettu itävaltalainen. Hänenkään vaiheitaan ei tässä yhteydessä kerrata, todetaan kuitenkin se, että melkoinen muutosagentti oli kyseessä, todellinen uudistaja, raja-aitojen kaataja ja kaikkiaan aikaansaava visionääri. Hänen toteuttama yhteiseurooppalainen integraatioprojekti tempaisi mukaansa hieman myös suomalaiset, eikä puuhastelu jäänyt vain kotimaanosaan, vaan muutoksen salamat valaisivat ihmiskuntaa globaalisti.

Mutta jätetään raunioita tuottanut 1940-luku taakse ja otetaan vähän jotain piristävää väliin. Vilhon mielestä yksi tunnetuin itävaltalainen täytyy olla herra Red Bull.

Vuodesta 1984 alkaen Red Bull GmbH on puskenut kaikkialle maailmassa energiajuomineen ja on vaikea kuvitella oikeasti ketään, joka ei tuntisi tuon tuotteen logoa ja ulkomuotoa, siniharmaata tölkkiä ja punaista härkää.

Vilhoa miellyttää se, että Red Bull on pistänyt miljoonavoitoistaan valtavia summia urheiluun eri muodoissaan aina formuloista jalkapalloon asti - itse asiassa lajikirjo on todella laaja. Energiajuoman takana on aika selkeästi herra Dietrich Mateschitz ja hän tukee urheilun lisäksi kaikenlaista muutakin.  Urheilupuolella puuha on ihan vakavaa: Bundesliigassa joukkueena on kärkikähinöissä viihtyvä RB Leibzig ja Itävallan puolella (RB) Salzburg. Sopii miettiä, mitä joukkueiden nimissä oleva kirjainyhdistelmä pitää sisällään, olkoonkin että jokin sopiva "palloseura"-nimike niistä saadaan myös syntymään.

Itävaltalaiset tuntuvat olevan sellaisia toimijoita, että heidät tunnetaan joko kovin laajasti tai sitten ei oikeastaan ollenkaan. Maana Itävalta onkin sangen ulottuvainen, sillä historiallista kosketuspintaa valtiolla on vanhojen rajojensa kautta vahvasti Kroatiaan, Tsekkiin, Sloveniaan ja tietysti Unkariin. Muuten siteet ovat kiinteitä saksankieliseen maailmaan ja toki myös Italiaan.


 Egon Schiele: Der Hafen von Triest (1907)

1 kommentti:

  1. Kerrankin pääsee Anterokin knoppailemaan kieli- ja jalkapalloasioilla, eli RB tahtoo sanoa "RasenBallsport", eli vapaasti kääntäen nurmipallourheilu.

    VastaaPoista