9.9.2017

Kahvit Angelan tapaan Trauchgaussa

Fenebergin leipomon pieni putiikki on Trauchgaun helmi.
Tuhansittain renkaita jyrisee kylän poikki matkalla Itävaltaan ja Schwangauhun, mutta harva pysähtyy kylässä. Vielä harvempi huomaa pientä leipomoa ja sen mainiota kahvilapuolta muutamine pöytineen.

Angelan kulkiessa keskiviikkoisena aamuna sisään piskuisen liikkeen ovesta radio soittaa Dylanin kappaletta "Changing of the Guards".  Nuoret betonifirman pojat eivät kappaletta tunne, mutta Angelan saapuminen saa heidät nousemaan seisaalleen.  Pojat sohlaavat ja kaatavat onneksi jo tyhjät kuppinsa. Kohteliaasti he ohjaavat vieraan paikan toiseen seinäpöytään.

Tiskin takana Maria ja Martha seuraavat näytelmää. Pian he todistavat sitäkin, että ensimmäisen kerran tässä leipomossa tarjoillaan pöytään. Pojat höösäävät ja lopulta Angelalle viedään tuore pasteija ja Marthan tekemä cappuccino.

"Menkää nyt", sanoo Angela pojille ja nämä lähtevät, mutta eivät ennen kuin käyvät hakemassa Angelalta poskisuudelman kuin koulupojat päästötodistuksen.

Minnekään ei saa tuoda lemmikkieläimiä, mutta Angelan kainalossa on koko ajan ollut suuri musta kolli. Kissa latkii häpeilemättä Angelan kupista maitokahvia, piittaamatta kuonoon tarttuvasta vaahdosta. Kahvilan pitäjät tuijottavat hiljaa tiskinsä takaa.



Franz Marc: Tiger. 1912.


Angela napsauttaa kauniita sormiaan ja radiossa vaihtuu kappale. Musiikki on edelleen vuoden 1978 Street Legal -albumilta, mutta nyt laulu on Señor. 

"Tämä on meidän kappaleemme, eikö vaan frauen?"


Señor, Señor.
Can you tell me where we're heading, 
Lincoln County Road or Armgeddon? 
Seems I like been down this way before.  
Is there any truth in that, Señor?


Naiset ovat hiljaa. Musta kissa on lopettanut juomisen, se putsaa itseään Angelan sylissä, vihreät silmät viiruina.

Angela on niin kaunis, niin sievä kun hän syö pasteijaa, juo kahvia ja on oma itsensä, edelleen hymyillen vaitonaisille naisille.  

Sormien napsahduksesta radio vaihtaa säätiedotukseen.

Ovi helähtää ja sisään säntää pari pellavapäistä pikkupoikaa ja perheen vanhemmat perässä. Pojat ovat samassa Angelan jaloissa, pian hänen sylissään. Musta kissa on asettunut makuulle penkille, se haukottelee.

"Leikitään hetken niin vanhemmat saavat juoda kahvinsa", sanoo Angela ja vie pojat pihalle. Pian ulkoa kuuluu riemukasta kiljuntaa pallopelin tiimellyksessä.

Perheen äiti näyttää yhtäkkiä samalta kuin vastarakastuneena, isästä huomaa sen.
Leivonnaistiskin edessä käsi hakee kiinni käteen.

"Onko tuo nainen töissä täällä?"

 "Ei... Hän on vanha tuttu."


Radiossa säätiedotus on päättynyt.
Seuraava iskelmä on täynnä päivän koiton riemua.
Nuorilla vanhemmilla on vartti aikaa kahdestaan.
 
Hello Kitty Bonjour, violent femme
Bonjour Grace Kelly,  bonjour Madame.
Hello Superman, bonjour solitaire
Bonjours tous le jours, tout a l'envers
Salamaleikoum veut dire bonjours...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti