5.9.2017

Angela, maantie ja musta kissa

Musta kallis urheiluauto on sitä kieltä, mitä tässä maassa ymmärretään - kieltä jota ymmärretään kaikkialla. Tällainen auto on aina vastaus - se ei aidosti herätä kysymyksiä. Nelivedot, avolavat ja pakettiautot herättävät kysymyksiä ammatinharjoittamisesta, arkiset menopelit palkkatasosta, liian pienet kiesit kyvyttömyydestä ja köyhyydestä. Angela istuu ylellisessä menopelissään ja tietää tarkalleen, kuinka kyseisen auton ainoa viesti on vastaus ja se vastaus on raha. Nainen naurahtaa; mammonan menopeli.

Tällä alalla maantie ja autot tulevat tutuiksi. Ihmiset pelkäävät lentämistä, mutta kuolevat ahkerasti tieliikenteessä. Sairastuminen on ihmisille aina hirvittävä sattuman oikku, mutta liikenteen viikate hyväksytään jonkinlaisena saneltuna kohtalona. Tiellä ja naurettavissa autoissaan ihmiset harjoittavat kuviteltua vapauttaan ja ovat valmiita maksamaan siitä hinnan arvan osuessa  heidän kohdalleen.

Stereoissa soi Jim Morrisonin ääni. Kappaleen tunnelma tulee kuitenkin yksinkertaisesta, psykedeelisestä kitarasta ja yli kymmenen minuutin kestosta.

"The killer awoke before dawn and put his boots on."

Se mitä tekstissä sanotaan seuraavaksi, on pitänyt tasan viisikymmentä vuotta runon epäkorrektina ja julkeana. Suoratoistopalvelu kertoo, että kappaleen teksti on "Explicit"

Moraalin vaalimiseen on monet keinot, minulla on omani, miettii Angela. Kaksinaismoraalin vaaliminen sen sijaan on kaksiverroin turhaa mutta sitäkin suositumpaa. Pesihän Pilatuskin kätensä.

Angela silittää kylän upeaa kokomustaa kollikissaa. Se on tämän taajaman kuningas ja sen turkille tekevät vuoristo ja vuodenaikojen vaihtelu selvästi hyvää. Kissa kehrää Angelan sylissä.


Franz Marc: Zwei Katzen, Blau und Gelb. 1912.

Tummennettujen lasien takaa on hauskaa seurata Vilhon valmistautumista. Suomalainen on kuin gemssi: pelkkää jalkaa ja kysyvää katsetta. Menkööt eteenpäin, katsotaan mitä päivä tuo tullessaan. Angela päästää kissan autosta, se lähtee taakseen katsomatta seinän viertä, livahtaa aidanraosta ja kulkee sulavasti reittiä joka on kuin sille luotu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti