31.10.2015

17. Ses Païsses ja elämää muuten saarella

Aikanaan Susivuoret lähtevät liikkeelle ja suuntana on Mallorcan tärkeä talaioottikohde, Ses Païsses. Paikka on Artan lähellä, saaren koillisnurkassa.

Alkaapa Vilhoa jo hieman ihmetyttää kun paikkaa lähestytään, sillä tie on melkoinen kärrypolku ja parkkipaikka on pieni palsta tammien alla.

Ses Païsses on vaatimaton talaioottikohde, Sen merkittävin piirre on siinä, että se on Mallorcalla, mutta se on huomattavasti heikompi kuin oikeastaan mikään Menorcan muinaismuisto.

Täällä on murtunut talaioottitorni ja lisäksi joitakin asumusten jäännöksiä. Alueelle tullaan muurin läpi ja se muuri on paikan kolmas nähtävyys. Kassalta jaettu esite kertoo, että talaiootit käyttivät alueen tammenterhoja ravinnokseen ja tammia täällä terhoineen onkin edelleen valtava määrä. Vilholle tammenterhojuttu alkaa olla viimeinen pisara talaioottien tarinassa ja näiden kohteiden kiertäminen alkaa olla lopussa. Pakko on kuitenkin Vilhonkin myöntää, että Menorcan paikat olivat hienoja ja kiertämisen arvoisia, toisin kuin tämä paikka.

Niin tai näin, paikalle säntää koululuokka toisensa jälkeen kiertämään ja meluamaan. Lapset heiluttelevat käsissään narunpätkiä, jotka Vilhon päätelmien mukaan ovat osallistavan opetuksen näpertelytuotteina tehtyjä kivilinkoja. Sedän kirjoissa on selitetty pitkään sitä, että Baleaarit saavat nimensä kreikan ballein-sanasta, joka tarkoittaa heittämistä. Antiikin tekstien mukaan näiltä saarilta värvättiin linkomiehiä Rooman armeijaan ja Baleaarien nimi on tullut tästä taustasta. Joka tapaiksessa Susivuoret lähtevät kauppaan.

Kaupassa tehdään mittavat kahden päivän ostokset ja sitten kaahtaan taas mäkisessä ja mielenkiintoisessa maisemassa kotiin. Lounastauon jälkeen lähdetään nopeasti Annikin tiedustelemalle rannalle, joka siljaitsee luonnonpuistossa Parque Natural de Cala Mondragó,

Ranta on kivinen lahti, jonka perukassa on pieni hiekkaranta. Siellä käydään uimassa ja levätään hetken.

Ilta on etupäässä rauhallista kotielämää, alueen kissat alkavat vaan yhä vahvemmin kotiutua Annikin ja Vilhon pihalle, ainakin yksi on jo julistautunut Susivuorten ottokissaksi ihan omatoimisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti