26.10.2015

11. Torstai on täynnä kiveä

Torstaina tuuli taittuu hieman ja iltapäivää kohden sää alkaa muuttua aurinkoiseksi.
Annikki ja Vilho aloittavat tiukan kivi-kierroksen saaren kotoisassa päässä, idässä.

Nyt käydään talaioottikohteilla, jotka ovat seuraavat:

- Trebucó. Täällä on useampia kohteita. Suuri, halkaisijaltaan 26-metrinen talaiootti ja ja osittain rekonstruoitu taula ja joitakin asumusten raunioita. Paikalla on parkkipaikka ja opasteita, suljettu kassa.
- Trebalúger. Tämä on suuri talaiootti-torni yksinäisen tien sivussa. Opasteita on, mutta autolle on vain pieni levike. Tornin päälle voi kiivetä, sieltä näkee melko hyvin ympäristöön.
- viinitalo Bodegas Binifadet, Sant Lluisissa osuu seuraavana matkalle. Kallista paikallista viiniä ja turisteille sovitettu ravintola- ja vierailusali. Smartia ja mutkatonta menoa sinänsä.
- Poblat Binissafullet. St Lluisin nurkilla oleva, tien kupeessa oleva talaioottikylä. Paikalla on taula sivupylväineen, jonkintasoinen talaiootti ja muutama pieni luola ja asumuksen jäänteet. Sinänsä miellyttävä paikka, mutta kaikkiaan esihistoriallisilta nähtävyyksiltään keskinkertainen
- Biniparratxet.  Lentokentän aivan, aivan vieressä on aidattu Biniparratxet-talaioottikylä.  Tätä voi katsoa aidan läpi ja toivoa, ettei koneita nouse juuri sillä hetkellä.  Muutama luola ja pystykiviä, jotain infrakstruktuuria. Läheisessä aitauksessa hevosia ja aaseja, niiden alueella myös talaiootti-kasa.
- Talaiot de Torelló. Tämäkin on lentokentän tuntumassa, pikkutiellä,  ja kone voi nousta aika lailla pään päältä. Suuri ja komea talaiootti-torni, hyvässä kunnossa ja näyttävä. Ei parkkipaikkaa, vain levike ja muurin kupeeseen voi pysäköidä pari pientä autoa. Rosmariinia kasvaa runsaasti muurien kupeessa. Tornille pääsee vähän talojen teiden kupeessa.
- Ihan pikkusen eteenpäin tietä, löytyy Basilica paleocrisitiana des Fornàs de Torelló.  Kirkko lienee 500-luvulta. Sinänsä kiinnostava, kaiken väliin ja silti metsikköön jäänyt rakennuksen pohja, joka on aidattu pirun tiukasti mosaiikkiensa tähden. Ruutuaidan raoista voi tähystellä mosaiikin kissapetokuviota ja muutamia lintuja, sekä geometrisia aiheita. Retkikohteena sangen vaatimaton.

Kivikierroksen lisäksi Susivuoret käyvät kahdessakin terminaalissa, lahden molemmilla puolin Mahónissa. Uudessa terminaalissa saadaan liput tulostettua ja varmistettua se, että laiva (todennäköisesti) lähtee seuraavana parin päivän päästä tästä laiturista.

Kotona keräillään voimia, ruokitaan kissaa ja valmistaudutaan iltaan.

Illan tummuessa kävellään läheiseen Cap Roig -ravintolaan, joka on erikoistunut meren herkkuihin.
Alkuruokan on Mejillones Marinera – simpukoita yksinkertaisessa liemessä. Tätä simpukkalautasellista Susivuoret tyhjentävät aika hartaasti. Tarjolla on juotavaksi talon valkoviiniä ja Vichy Catalan -kuplavettä, joka on katalaanien omaa vichyä ja todella suolaista. Simpukat ovat erinomaisia, pian edessä on iso lautasellinen tyhjiä kuoria.

Seuraavaksi on tilattu merellinen arroz-kahdelle, Arroz Caldos de Peix – tämäkin annos periaattessa jonkinlainen paella, mutta ehkä ei aivan tyypillinen.

Ruoka tuodaan pöytään padassa ja tarjoilija täyttää lautaset, jättää sitten padan saataville. Ruoka on miltei keittoa, ennemmin pataa – nestettä on runsaasti ja liemi on maittavaa. Riisit ovat tässä liemessä mukana sopivan kovina. Meren antimia lautasella on runsaasti – isoja katkoja kuorineen, taskuravun sakset, simpukoita ja mustekalaa. Eipä Vilho voisi merellisempä ruokaa kuvitella, täyttävääkin muona on.

Vilho on hyvin tyytyväinen ruokailuun ja juo loppuja valkoviinistä kaikessa rauhassa. Annikki puuhastelee jo vanukkaan parissa.

Sitten edessä on vielä kävely pimeässä yössä takaisin kotiin,parin kilometrin päähän. Yö on lempeä ja taivaalla voi nähdä hyvin tähtikuvioita ilman turhaa valosaastetta. Yö lahden pohjukassa on rauhallinen ja pitkään Vilho tuntee itsensä kylläiseksi tuhdista mariscopadasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti