29.10.2014

13. Eletään kuin Spellossa eli Vilho Spellon kaduilla ja illan Nocera Umbrassa

Umbrian maisema on leimallisesti vuorista, usein metsäistä -valokuvauksellista arvoa lisäävät entisestään kukkulakaupungit. Juuri sellaiseen kaksikkomme on matkalla "marmotan pesästä", joksi Vilho nimittää vuoristokylän perätalossa olevaa arvon asuinpaikkaa. Marmotta (ital.) tunnetaan suomeksi nimellä murmeli - Annikin ja Vilhon kieli kun on vanhan pariskunnan yhteistä slangia, jossa on lukematon määrä jäänteitä eri kielistä, käännöksistä ja väännöksistä, ja vuosi vuodelta vähemmän yleiskielessä ymmärrettävää ainesta.

Spello on yksi Umbrian kylistä, jotka ovat sievästi vuorella ja muutenkin nättejä. On pyhäpäivä, joten roomalaisia pariskuntia on tullut autoineen katsomaan idyllistä Italiaa. Umbria on italialaisten Lappi, vuorten ja herkullisten riistaruokien salaperäinen maa, joka on kuitenkin vain parin tunnin päässä Roomasta; ilma on raikasta ja parkkipaikkoja löytyy.

Spellossa ei siis pyöri ulkomaalaisia, koska siellä ei ole vinoja torneja tai satumaisia taideaarteita. Italialaisille maakunta edustaa kuitenkin vuorten, kulttuurin, maatalouden ja erämaan satumaata. Tässäkin idyllisessö kylässä kadut on kivetty kauniisti ja ne kiertyvät sievästi keskiaikaisessa miljöössä. Paikka on pieni, mutta siellä on sopiva määrä herkkukauppoja, jotka myyvät paikallisia tuotteita - makkaroita, leikkeleitä, juustoja ja viinejä - elintarvikkeita ja käsitöitä. Kylän tai kaupungin yläpäästä on hienot näkymät niin vuoristoon kuin laaksoihinkin.

Italiassa kun ollaan, muutama rakennus täyttää miltei taideaarteen määritelmän ja kirkoista löytyy muutaman kovan luokan maalaus. Se ei ole paljon maassa, jossa maasto pursuaa antiikin raunioita ja kirkkoja on satojatuhansia miljoonine taideteoksineen. Roomalaisia kiviä löytyy tästäkin kylästä ja sirpale antiikkista porttia.

Vilho pitää siis melkoista välipäivää ja katselee minkä verran nyt jaksaa, kuvaa mielikseen. Muutaman tunnin pyörimisen jälkeen voidaankin palata kaupan kautta.

Ja voi tavatonta! -Vilhomme on taipuvainen jälleen kerran juopotteluun, tuohon aina vaanivaan paheeseen. Muina vilhoina marketista on tarttunut matkaa pullo portviiniä. Vilholla on tapana napata ulkomailla yhtenä iltana matkaan port-pullo, sillä suomalaisesta hinnasta on täällä pudotettu ykkönen edestä pois. Erinomaisena perusteena Vilho pitää sitäkin, että vuorimajassa tarvitaan lämmikettä.

Illalla sankarimme seuraa täyttä pelikierrosta päihdyttävien juomien vauhdittamana. Umbrian yö on musta, mutta tähtien saattelema. Pelit menevät suhteellisen pieleen, mutta sellaista marmotan elämä joskus on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti