26.10.2014

10.b Kiinalaiset skootterit eli miten Tarkastaja Tavernello saa rakentavaa palautetta

- Onko teillä käsitystä siitä, missä se suomalainen Susivuori on? Komissario Montepulciano esittää kysymyksensä hyvin painokkaasti, mutta tarkastaja Tavernellolla ei ole aikaa vastata. Komissario lataa jo lisää:
- Teidän mukaanne, Tavernello, Susivuori menee Pisasta Firenzeen ja nuohoaa - tämä on suora sitaatti raportistanne - siis nuohoaa Uffizin museossa kunnes se suljetaan yöllä, valokuvaa sitten vanhoja kiviä centrossa ja painelee sitten juomaan litratolkulla Chiantia jonnekin yömajaan, ynnä poistuu piakkoin maasta.

Huolimatta siitä, että komissario Montepulciano tuntuu käyvän suhteellisen kuumana, on tunnelma hänen huoneessaan jäätävä. Tavernello yskäisee ja yrittää vastata:
- Hyvä komissario -
- En ole lopettanut vielä, sanoo komissario ja Tavernellon ei auta muu kuin kuunnella. Montepulciano jatkaa:

- Olen saanut muutaman tiukan puhelun kvestoorilta ja lisäksi asemamme johtajalta, joka on meidän molempien esimiehemme, jos olitte unohtanut. Nämä mainitut herrasmiehet ovat tiedustelleet teidän projektinne edistymistä, ymmärrättekö Tavernello?
- Ymmärrän toki, komissario, ynisee Tavernello
- Te ette ymmärrä yhtään mitään, Taverenello, jyrähtää komissario ja jatkaa:
- Te palasitte takaisin lämpimään toimistoonne ja ryhdyitte taas selvittämään niiden kiinalaisten skoottereiden maahantuontia - ilmeisesti senkin projektin keskeinen tutkimustieto selviää parhaiten Via Strombolin baarissa, sillä siellä te tunnutte päivystävän.

Montepulciano tuntuu pääsevän vasta nyt tosissaan vauhtiin, Tarkastaja Tavernello ajattelee jälleen viikinkejä ja mahdollista uraa laivastossa tai vaikka piraattina. Kukkaiskielinen lähetys jatkuu:

- Onko teidän mielestänne Firenze meren rannalla? Te hukkaatte täysin Susivuoren, joka ilmeisesti on polkenut Pisasta oitis jonnekin Ravennan seudulle ja te olette sen nerokkaan apulaisenne kanssa olleet yhden vuoriston verran pielessä analyysienne kanssa. Kohteenne on painellut Apenniinien toiselle puolelle.
- Ei Peroni ole "apulaiseni", yrittää Tavernello saada sanottua. Komissario Montepulciano puhkuu jo eteenpäin:

- Teletietojen perusteella Susivuori paikannettiin sitten San Marinosta. Kuunteletteko te Tavernello - San Marinosta! Eikä teillä ole mitään käsitystä siitä, mitä tuo suomalainen puuhailee toisella puolella Italiaa ja ties missä ruhtinaskunnissa. Tai tunnetteko esimerkiksi tätä Porovaaraa, jolle hän on lähettänyt teksitiviestin? - ette tietenkään. Todennäköisesti samanlainen ongelmatapaus kuin Susivuori. Nämä miehet eivät tyydy juomaan roséta jossain turistikohteessa vaan heillä on jokin merkittävä suunnitelma, päämäärä ja projekti. Mutta te ette tiedä siitä vieläkään mitään!

Gianluca Tavernellosta tuntuu siltä, kuin suihkuhävittäjä yrittäisi laskeutua hänen päälleen. Jos komissario olisi panssarivaunu, hän ajaisi päälle ja yrittäisi ruopaista kohdalla. Tavernello ei uskalla hymyillä mielikuvalleen. Komissario aloittaa jo sympaattisen palautekeskustelun kokoavaa ja hengeltään rakentavaa loppupuheenvuoroa:

- Te lähdette oitis Perugiaan ja yritätte ensinnäkin olla saamatta turpiinne siellä. Äitinnekin on varmaan neuvonut välttämään rautatieasemia. Toisekseen palaatte sen Susivuoren jäljille, teette raporttinne ja alatte muodostamaan kuvaa siitä mistä on kysymys. Se toscanalainen puupää Peroni lähtee heti mukaanne. Jos tämä ei ala vähitellen sujua, saatte molemmat kohta ryhtyä keräämään sieniä Apennineilta. Onko teillä jotain tarkennettavaa?

- Niiden skoottereiden maahantuontijuttu, komissario, on loppusuoralla ja niistä pyöristä tulee sievoista verotuloa valtion kassaan. Kvestoorikin kiitteli työtä, - Tavernello yrittää selittää.

Komissario Montepulciano viittaa vain ovea kohden. Hänen mittansa kiinalaisten skoottereiden tai suomalaisten sankarimatkailijoiden osalta on tälle päivälle täynnä. Valitettavasti tarkastaja Tavernellon osalta tilanne on aivan toinen.

***

Konstaapeli Peroni odottaa Via Strombolin kahvilassa ja mutustaa suurta paninoa tiskin ääressä. Auto on lystikkäästi pysäköity keskelle jalkakäytävää. Kahvila miellyttää suuresti Peronia. Paninossa on reilut siivut mozzarellaa ja paikan isäntä ymmärtää syvällisesti jalkapalloa. Päivästä tulee varmasti mainio.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti