10.4.2018

14.1 Pieni viinasanakirja


Mavrodaphne tai Mavro Daphne = Punainen makea jälkiruokaviini, joka tulee Patrasin alueelta. Nimi tarkoittaa "mustaa laakeria" ja sen on antanut viinin kehittänut saksalainen Gustav Clauss (n. 1850). Viini tehdään mustista Patrasin paikallisista rypäleistä, osittain sherryn solera-menetelmällä. Vahvuus on n. 15 %.


Metaxa = kreikkalaisten brandy, versio konjakista ja ruskeaa viinaa. Spyros Metaxas kehitti juoman 1888 ja paloviinan lisäksi siinä on muscat-viiniä. Viini tekee juomasta pehmeää ja aromaattista. Kiinnostavaa on sekin, että pulloa koristavassa kuvassa on Salamiin taistelun soturi kolmisoudussa – kuvastoa kolikosta, joka löytyi varhaisen tehtaan rakennuspaikalta Pireuksessa.

Ouzo = kreikkalaisten anisviina

Tsipouro = kreikkalainen grappa eli rypäleistä poltettu viina

Tsikoudia = kreetalainen versio tsipourosta eli Kreetan paloviina. Vilhon kirjoissa tsikoudia on pontikkaa, sillä juomassa on erittäin vahva kotipolttoisuuden leima. Kreetalla ja parissa muussa paikassa käytetään turkkilaista nimitystä raki historiallisista syistä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti