8.4.2018

12.1 Sateinen pääsiäislauantai Ateenassa – pientä puuhaa

Susivuorilla ei ole lauantaina herätystä ja päivä alkaa melko myöhään.

Vilho seurailee pilvistyvää taivasta parvekkeella ja lopulta alkaa vettä tulla Ateenan taivaalta ihan kunnolla. Nyt on toinen kerta, kun matkalla sataa mutta ensimmäistä kertaa tosissaan.

Koska Pääsiäinen vaikuttaa aukioloaikoihin, Susivuoret käyvät sateen tauottua kaupoilla hamstraamassa viiniä ja elintarvikkeita. Vilho varailee jo tuomisia kotiin.



Lihakaupalla grillataan.

Lihakaupan edustalla grillataan lammasta. Kokonainen lammas kieppuu Kreikassa yleisen grillilaatikon yllä olevassa telineessä ja niin katualueelle tulvii melkoisen hyvää kypsyvän lihan tuoksua. Pääsiäinen on ihan selvästi grillikauden avaus täällä, sen näkee kaupoissa ja tarjonnassa. Ja nyt voi kyllä tosiaan sanoa talvikauden väistyneen, joten pitkä kesä pihasyömisineen on edessä.

Illan tullen myös naapuriasuntojen parvekkeilla on mittavia lammasgrillauksia ja vähitellen laskeudutaan yhä syvemmin Pääsiäistunnelmaan.

Vilho puolestaan vetäytyy kahdeksan maissa keittiiöön ja alkaa toistamiseen valmistaa lihapataa. Annikki on ostanut kulmien lihakaupasta peräti 830 gr. naudanlihaa ja Vilho ruskistaa lihat pannulla ja pistää ne sitten kattilaan muutamaksi tunniksi sipulien, valkosipulien, chilien ja löytämiensä mausteiden kanssa. Ja tietysti pataan tulee desitolkulla punaviiniä, lisää punaviiniä.



Vilhon padasta tulee erinomaisen mureaa ja maukasta, mutta vastapäisen talon pappa on pistänyt kokonaisen lampaan grilliin, joten eipä tässä yhdellä lihapadalla ketään nokiteta, oli se kuinka maittaavaa tahansa.

Keskiyön tullessa ihmiset kulkevat kirkolle kynttilät kädessään. Tapa on todella kaunis ja Susivuorten onneksi heidän ristikatuaan kulkee koko joukko ihmisiä hartaasti pimeässä, jokainen kynttiläänsä suojaten.

Keskiyö tuo ilotulitusten ryöpyn kaupungille, paukkuminen on ankaraa ja papan parvekkeellakin nuoremmat vieraat ampuvat pieniä raketteja.

Koirat haukkuvat, kyyhkyset kujertavat ja raketit paukkuvat. Kissat eivät nyt mourua, sillä ne ovat ottaneet itseensä aamupäivän sateen ja pitäytyvät mummojen tuoleilla omien lihapatojensa ääressä, olkoonkin että muutama ylittää Susivuorien kotikadun öillisillä puoliluvallisilla asioillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti