10.9.2016

11. Paluu lentokentälle Augsburgin kautta

Susivuoret lähtevät asunnolta jo kello kymmenen. Tämäkin päivä on lämmin ja aurinkoinen. Tällä lomareissulla ei sadeviittoja tai sateenvarjoja tarvittu, ei liioin lämpimiä vaatteita. Mutta silti vuoristossa pitää varautua heikkoihinkin keleihin.


Caspar David Friedrich: 
Der Sommer (1807)
München, Neue Pinakothek 


Vilho ajelee Fiat 500C:n kohti Augsburgia. Mitään asiaa ei Augustinuksen perustamaan yliopistokaupunkiin ole, mutta aikaa on ennen lentoa ja toisaalta vaihtoehtoinen reitti vie irti Münchenistä. Lentokenttä kun sijaitsee lähinnä kaupungin koillispuolella, niin etelästä tullessa ei tee mieli seikkailla koko kaupungin halki kentälle, mahdollisesti ruuhkassa.

Susivuoret pysähtyvät suurella Lech-virralla ja kävelevät hetken joen rannassa. Keväällä 1632 suomalaiset ja ruotsalaiset olivat tämän virran rannoilla harjoittamassa kolmenkymmenvuotista sotaa. Lech-virran taistelu käytiin Augsburgin pohjoispuolella, vielä aika kaukana Susivuorten reitiltä, koska taukoa pidetään ennen Augsburgia. Taistelu oli pohjoisen protestanttien suuri voitto, siksi sen nimi on Vilhonkin takaraivossa. Marraskuun 17. päivä samana vuonna Kustaa II Aadolf kaatui Lützenin voittoisassa taistelussa, selvästi idempänä Leipzigin tienoilla. Veden virratessa Vilho miettii, että kaukana ollaan nytkin kotoa, vaikka ei kaukomailla ollakaan.

Königsbrunn. Täällä Susivuoret pysähtyvät katsomaan esiroomalaista alttarikiveä hautausmaalla, mutta paikan todellinen löytö on mithraeum – roomalaisraunioilla säilynyt Mithran temppeli. Paikka ei ole auki, mutta suojaavan rakennuksen ikkunoista rauniot näkee melko hyvin. Näitä sotilaiden suosiman uskonnon palvontapaikkoja on säilynyt suhteellisen monta Saksassa, toki muuallakin. Silti Mithra-kultti on yksityiskohdiltaan verrattain tuntematon uskonto, vaikka se oli aikoinaan ehkä merkittävin kilpailija krstinuskolle Rooman valtakunnassa. Kristinusko kantaa edelleen muutamia tuon kultin piirteitä, näin ainakin ajatellaan; sanotaan, että kasteessa ja jopa ehtoollisessa on piirteitä Mithra-kultista.

Vilhon on liian kuuma ajatella uskontojen historiaa, mutta itsestäähän nämä ajatukset tulevat hajamielisen Vilhon päähän kun hän harppoo takaisin Leppäkertuksi Annikin ristimän Fiatin luokse.

Augsburgin Vilho vain ajaa läpi. Auto täynnä matkatavaroita ei viitsi pitää mitään kaupunkikierroksia, joissa ei oikeasti paljon ehdi nähdä. Augsburgista näkee kuitenkin sen, että kyseessä on miellyttävä, historiallinen yliopistokaupunki.

Münchenin lähellä kaksikko syö pizzat turkkilaisten pitämässä hyvässä lounaspaikassa. Sää on edelleen suorastaan helteinen, Vilho jatkaa paitahihasillaan, sillä tukevampaa vaatetusta ei uskalla edes ajatella.

Lentokentällä Vilho juo Lufthansan tarjoaman espresson ja lukee Das Bildin läpi miten osaa. Reppuunsa hän pakkaa Financial Timesin ja New York Timesin, lehdetkin Lufthansan tarjoamia. Vilho juo vielä teen ja katselee esillä olevaa Audia. Hinta kaikilla herkuilla on vain 187.000, joten hetken Vilho miettii autosta lahjaa Äidilleen. Mutta tällä kertaa urheiluauto saa jäädä paikalleen ja Viljo jatkaa K-siipeen Annikin kanssa.

Kentällä on aikaa lasilliseen valkoviiniä Annikille ja Vilho juo vielä yhden oluen. Lento kotiin on helppo, Vilho ehtii kahlata läpi Financial Timesin ja näyttää Annikille sadat puhelimen valokuvat vuoriretkiään muistellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti