6.9.2015

Hieman saksalaisista punaviineistä ja rypäleistä

Viime vuosina Vilho on tutkinut innokkaasti saksalaisia punaviinejä, jotka ovat lähtökohtaisen mietoutensa tähden hyvin vähän tunnettuja Suomessa. Tässä nyt sitten seuraavaksi siitä tärkeästä aiheesta.

Ensin vähän rypäleasiaa. Ensin pitää selventää kolmea pohjimmiltaan tuttua rypälettä, jotka ovat: Spätburgunder, Weisser Burgunder ja Grauburgunder.


* Spätburgunder  on Saksan viljellyin punainen rypäle ja yleinen myös viinihyllyssä. Rypäle on ranskaksi/Ranskassa Pinot Noir.

* Weisser Burgunder on vastaavasti valkoviinihyllyn tuttavuus ja ranskalaisnimeltään Pinot Blanc.


* Grauburgunder tunnetaan yleensä nimellä Pinot Gris (Pinot Grigio Italiassa). Se on vaalea rypäle, ja mainitaan tässä Burgunder-siskojensa kanssa.

* Dornfelder on punaviinihyllyn vakioviinejä Tämä rypäle on uusi tulokas, sillä sen on risteyttänyt August Herold vuonna 1955. Tämäkin rypäle tuottaa vaaleaa punaviiniä, joka lyhyesti sanoen on sekin hyvin Pinot Noir -tyyppistä. Rypäle on nimetty henkilön mukaan, joten nimestä ei voi päätellä paikkaa tai johdatella muuta itse viinistä. Lajikkeena mutkattomampi viljeltävä kuin Spätburgunder.

* Lemberger eli Blaufränkish on punaviinirypäle, josta saadaan satoa etenkin Itävallassa ja toki myös Saksassa.

*Regent on vielä uudempi tulokas punaisissa rypäleissä, sillä se on vasta 1967 luotu risteytys. Viini on yleistynyt vasta 1990-luvulla, mutta trendi on nouseva. Kyseessä on selvästi viileämmillä ja pohjoisemmilla alueilla menestyvä rypälelaji.


***

Baijeri on tietysti lähes täysin olutaluetta, viljapeltoa ja laidunta. Viinit tulevat lähinnä Badenista, Baijerin länsireunalta, Schwartzwaldista.

Saksalaiset punaviinit ovat kansainvälisesti aliarvostettuja. Täkäläiset Spätburgunderit ovat hyvin edullisia ja erittäin miellyttäviä viinejä. Edullisimmillaan pullot ovat 1,50 € ja valikoima on jo laaja, kun hinta nostetaan 5 euroon.

Täkäläiset punaviinit ovat valtaosaltaan vaaleita ja mietoja maultaan, ja ne nautitaan nuorina. Pihviviinien jahtaajan suussa nämä ovat herkästi litkun maineessa, mutta trendit ovat jo pitkään eläneet muutosta viinimaailmassa. Tyypillisessä Spätburgunderiissa on metsämarjojen aromeita, tuoksussa on usein suklaata, samoin jälkimaussa. Viinit sopivat yleensä vahvoillekin liharuuille ja juustoille, sillä suhteellisen raikkaina ja sujuvina ne eivät taistele vahvojen ruokien kanssa vaan ennemmin täydentävät niitä.

Ranskalaiset Pinot Noir -viinit ovat globaalisti kovissa hinnoissa ja ne ovat arvokkaita Ranskassakin. Ranskasta on turha odottaa löytävänsä edullista käyttöpinokkiota rahalla, jolla saa Saksassa jo loistavan Spätburgunderin.  Pinot Noir on vähitellen muuttunut todella muodikkaaksi rypäleeksi ja uuden maailman valmistajat ovat vastanneet hanakasti huutoon, esimerkiksi Chilessä. Saksassa taitaa siten olla  pieni aarre piilossa Spätburgunder-viineissä. Niin taitavat täällä aarteet olla piilossa aika monessa muussakin asiassa kuin viineissä ja kultajunissa. Maailmalla tunnetaan Volkswagen ja Audi, mutta matkailumaanakin Saksa on monelle ulkomaalaiselle tuntematon suuruus. Tai ainakaan siitä ei pidetä meteliä, eikä sitä "löydetä" muutaman vuoden päästä aina uudestaan kuten tehdään monelle trendikohteelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti