19.3.2014

8. Täysihoitorobinsonadi jatkuu Mauritiuksen rannalla

Yöllä Vilho on päässyt jo pitkälle puoleen väliin lukiessaan Robinson Crusoeta. Robinson on ehtinyt puuhata hengästyttävän määrän asioita kirjassa: loputtomasti tärkeitä ja osittain aivan järjettömiä projekteja. Vilhoa jurppii hieman Crusoen 15-vuotissuunnitelma, joka käsittää karjanhoidon, maatalouden, metsästyksen ja nikkaritaidot.

Kirja kuitenkin on varmasti innostanut Vilhon tutkimaan omaakin elinympäristöään. Tänään Vilho haluaa lähteä rantaa pitkin pohjoiseen, tähystämään ainakin avautuvia merinäköaloja. Annikki lähtee mukaan ja tarvikkeita ynnä juomia varataan matkaan.  Rannalla on muutama villa, pari hotellia ja sitten on tyhjempää. Pohjoisempana vielä on hylätyn oloinen rantahotelli. Rannat ovat hyviä ja snorklatessa voi tavata kaloja ihan mukavasti. Vilhon aiemmat puheet koralliriuttavyöhykkeestä rannikon rajaajana eivät ole ihan totta - rantavyöhykkeellä voi olla koralliriuttakin, mutta lähinnä aallot näyttävät sortuvan verrattain nopeasti alkavaan matalaan vyöhykkeeseen. Vilho kiikaroi paljon merelle päin ja löytää ainakin yhden pienemmän saaren pohjoisesti, se lienee vanhan  tykkiaseman saari. Muuten meri on rannaton, katse pysähtyy veden muodostamaan vankkaan valliin. Laivoja ei näy, jossain muutama kalastusjahti, mutta harvoin niitäkin.

Illalla Vilho palaa Robinson Crusoen pariin. Robinson on uskonnollisissa tuskissa ja päättää ryhtyä päivittäiseen raamatunlukuun. Kirjan sankari juttelee myös papukaijalleen, mutta ei tunnusta puhuvansa kissojensa tai koiransa kanssa. Koirakin on kuulemma vanha ja hullu. Kuvittajaa koiran mielenterveysongelmat eivät häiritse, hän laittaa piskin jokaiseen kirjan harvoista kuvituskuvista.

Helpompi Vilhon on samaistua Robinsoniin silloin, kun tämä tekee teoksessa niin massiivisen veneen, ettei saa sitä koskaan veteen. Tuntuu Vilhosta kiusallisen tutulta - kuinka moni projekti on hirvittävän mittava, mutta huolimatta kaikesta vaivasta montakaan venettä ei elämässä saa vesille asti. Kenties hylätty rantahotellikin oli jonkun Robinsonin hengenheimolaisen suuruudenhullu projekti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti