14.4.2024

19. Vierailu bodegassa ja pakkauspäivän puuhia. Jérez.

 Susivuorilla on kello 1230 esittelykierros Lustaun bodegassa, Jérezin keskustassa. Kellonaika ei ole paras viinien maisteluun, mutta pääsiäisaikana paikat ovat varattuja ja tämä paikka tarjosi ylipäätään tilaa sekä muuten sopivaa ja kohtuuhintaista pakettia. 

Lopulta Lustaun esittelyssä on mukana neljä ihmistä: Susivuorten lisäksi espanjalainen eläkeläispariskunta. Jo aiemmin Annikki on saanut sähköpostin, jossa varoitellaan kierroksen olevan espanjaksi ja samat valistukset saadaan vielä ennen kierroksen alkua, hyvin ystävällisesti kylläkin ja - espanjaksi. Susivuorille kierros kelpaa kyllä hyvin. 

Vaikka nämä nimenomaiset tilat ovat ko. konsernille hankittu vasta muutamia vuosikymmeniä sitten, on täällä tositoimintaa. Vaikka rakennus ei ole mikään varsinainen viinitehdas, on nyt jo käynyt ilmi se, että säilytystilaa tarvitaan valtavasti jo sherryn solera-menetelmän takia. Tynnyreitä on ja niille pitää löytää riittävät tilat, vieläpä sellaiset, joissa lämpötila ja kosteus saadaan kontrolloitua. Opas esittelee hiekkalattiaa hallissa, sitä kastelemalla saadaan hallittua sekä lämpötilaa että kosteutta. Hiekka tuttua saharamaista, erittäin hienoa rantahiekkaa. 

Kierros tehdään alun jälkeen lasi kädessä ja matkan rasteilla maistetaan neljää juomaa. Ne ovat niitä pikkuisen parempia sherryjä ja aivan erinomaisia, aromaattisia ja hienostuneita. Tämä matka on opettanut ainakin sen, että sherrystä löytyy vielä aiempien kokemusten lisäksi toinen mokoma syvyyttä. Kauaksi on Susivuortenkin kokemuksissa tultu siitä täysin makeasta juomasta, mitä pohjoismaissa ja laivoilla kaupitellaan brittiläisen perinteen hengessä. Espanjassahan makeat sherry-juomat ovat kaupoissa harvinaisia, sokeriliemet laivataan brittimummoille,  mutta makeita juomia löytyy vaikkapa Pedro Ximenez -otsikolla sitä löytyy ja toki muista juomalajeista, kuten Málagasta, sherryjen ollessa pääsääntöisesti lähellä kuivaa valkoviiniä sekä maultaan että käyttötarkoitukseltaan.

Kierros päättyy tietysti yhtiön myymälään ja viimeisenä juomana tarjotaan talon vermuttia, juomaa joka sekin on yllättävän yleisesti valmistettu tuote Espanjassa. Täältä löytyy asiallisia pulloja eri hintaluokissa ja Annikki taitaa viedä kolme pulloa kassalle, kaikki oikein kohtuuhintaisia, paremmat vähän kympin päälle. Sitten Susivuoret marssivat pahvisalkkunsa kanssa asunnolle ja ovat hyvin tyytyväisiä kierrokseen. 

Tähän päivään kuuluu vielä vähän kävelyä, kotiruokailut kauppareissun jälkeen, pieni päivälepo ja pakkausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti