2.4.2024

13. Jerez: Pala kaupunkia ja Pääsiäistä

 Kaikkea hallitsee täällä Pyhä viikko. 

Andalusia on matkakohde espanjalaisille, ja koko maa on näinä päivinä reissussa. Tämä on kuin juhannus ja Joulu yhdistettynä liikenteen kannalta. 

Sateen jälkeen Susivuoret nauttivat säästä; Vaikka on tuulista, tänään paistaa ja olo on mukava. 

Käydään katedraalilla, kierretään muinaisten arabikohteiden kautta eikä vältytä suurilta bodegoilta, sillä sherry-jättien talot hallitsevat tätä kaupunkia yhtä vahvasti kuin Pääsiäinen hallitsee täällä kevättä. 

Susivuoret tunsivat espanjalaiset pääsiäiskulkueet tai -saatot jo Madridista, mutta täällä on todellakin niitä monta jokaisena pääsiäispäivänä. Ilmiö alkaa vähitellen mennä perille jo kovaan Vilhonkin lanttuun. Kulkueen ohitus on koko kaupungin juhlahetki, kaikki ovat paikalla ja näyttäytymässä ja näkemässä. Joka seurakunnalla on oma veljeskuntansa, omat väri, oma "vaununsa" jota kannetaan kaupungin halki. Koko kaupunki osallistuu. Soittokunnat, marssijat, kantajat, ohjaajat, pääsiäsimuistoja jakavat lapset ja yleisö. 

Jerez on matkailijoita puolillaan, mutta he ovat espanjalaisia. Muutama britti, saksalainen ja ranskalainen. Joku jossain puhuu ruotsia. Mutta paikalliset ovat kaduilla, loput melkein ovat muualta Espanjasta.

Kauppareissujen ja muun jälkeen joskus illalla Vilho käy kävelemässä ja kiinalaisten suuressa kauppahallissa, joka on makasiinimaisessa kaarihallissa. Hän ostaa savisia viinikuppeja, jotka on tehty melko lähellä ja ovat miellyttäviä. Ja tietysti kyniä, pitäisi vain piirtää. 

Katuja reunustavat appelsiinpuut ja ihmiset ovat todella ystävällisiä. Vilho katselee kauniita naisia, eikä heitä tarvitse erikseen lähteä hakemaan. Jalkakäytävät ovat täällä kapeita, välillä laattapohja kiemurtaa ja notkistaa, mutta paikat ovat keskimäärin todella hyvässä kunnossa, toisin kuin jossain kaukana sydämen kotimaassa Italiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti