29.8.2022

Tietäjä esittelyssä

 Meille on tullut paljon kysymyksiä tietäjästä ja hänet on nähtävästi pakko esitellä.  Asiakkaan sana on laki (heitä on verkkoseurannan mukaan tosiaan ainoastaan yksi).

Tietäjät tarvitsevat aina yrttejä ja muita kasveja mikstuuroihinsa. Aika helposti oli haarukoitavissa, että Metsälän takamaille Helsingissä toimitettiin usein klassisia rohdoskasveja. Siitä ilmansuunnasta yhytimme retkikuntamme tietäjän Randomin.


Random on oikealta nimeltään Randolf Kultainen. Hän on aina ollut ihan pikkuisen äkkipikainen luonteeltaan ja melkein iänkaikkisesta asti kaikki ovat kutsuneet häntä sattumoisin Randomiksi. Mutta ne kultaiset glitter-kuteet löytyvät tarvittaessa vieläkin.


Random asuu Kustaankartanossa. Se on kaupunginosa, jota naapureina rajaavat Käpylä, Metsälä ja Maunula, oikeastaan myös Oulunkylä. Mutta todellisuudessa näiden maantieteellisten määritelmien taakse kätkeytyy erittäin suuri helsinkiläinen vanhuskeskus, jota harva haluaa ajatella kaupunginosana  – tai nyt ylipäätään ollenkaan.

    Random on varmaan ainoa, joka on hakeutunut vanhuskeskukseen vapaaehtoisesti. Kun keskimaalainen tietäjä haluaa kadota maailman valokeilasta, se onnistuu hienosti vanhainkodissa. Koko yhteiskunta on täydellisesti unohtanut vanhukset ja ummistaa silmänsä kaikista heidän asioistaan, kunhan vain hoitomaksut järjestyvät ja pahveihin saadaan sopivat tunnusluvut. Haltijalle raha ei ongelma ja tarvittava sosiaaliturvatunnuskin järjestyi ihan konkereettisesi käden käänteessä. Mitä tulee tuohon vanhuuteen, niin Randomillahan on ikää jossain 500-5000 vuoden välillä, joten siitä se tuskin jäi kiinni.

Tietäjällämme on vanhuskeskuksessa oma huone, täydet kulkuoikeudet ja avaimet kaikkialle. Palvelurakenteessa oli aikonaan pieniä puutteita, mutta kun Random muutti kaksi lähihoitajaa pariksi viikoksi vanhukseksi, alkoivat asiat muuttua. Lopullinen korjaus epäkohtiin saatiin silloin, kun Random kiivastuessaan muutti ylilääkärin viikoksi lähihoitajaksi. 

Joskus tuollainen pikku loitsuminen voi puhdistaa ilmapiiriä ja kannustaa työyhteisöä parempiin suorituksiin.

Random kulkee siis vapaasti, ateriat ovat korkeatasoisia ja seura sekä on kokenutta että kultivoitunutta. Keskuspuisto on lähellä, Random juttelee mielellään vanhojen puiden kanssa ja kerää kasveja. Lähellä Käpylässä on Alko ja poikkeuksellisen sofistikoitunut K-kauppa. Hänellä on huoltomiesten tallissa oma Harrikka. Randomilla on kantapöytä/tuoli/kolpakko läheisessä Olutravintola Janossa Mäkitorpantiellä, eikä niihin kajoa kukaan (tiedätte miksi). 

Random pitää hiljaisuudesta – ja vanhoista ihmisistä, joiden sanaton katse kertoo enemmän kuin kymmenentuhatta twiittiä.

1 kommentti: