31.3.2018

4. Tiedusteluja Akropolin suuntaan, toria, makkaraa ja vähän moppiakin

Akropolis-kukkula on lähellä mutta silti niin kaukana, sillä Susivuoret eivät ole menossa raunioalueelle tänään. Päivän ohjelmana on tutustuminen alueisiin ihan ulkopuolelta ja elinpiirin laajentaminen kotinurkista lähemmäksi kaupungin sydäntä.

Temppelikukkulan noustessa aina ylväänä kohti sinistä taivasta aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta sangen kesäisenä. Vilho on pistänyt takkinsa reppuun ja nyt kuljetaan ensimmäistä kertaa tänä vuonna pelkässä paidassa. Akropolin nurkilla on tietysti turismia ja muutama selfie-tikun kaupittelija, mutta mitään silmitöntä ruuhkaa paikalla ei ole. Kuljeskelukin on mukavaa tässä säässä ja kuten Vilho on jo aiemmin tuumaillut, talvi on ollut pitkä.

Aamulla aloitettu kävely on vienyt lähelle vanhaa hautausmaata ja ennen kaikkea mainiolle ruokatorikadulle. Vilho on aavistanut torin läheisyyden jo melko kaukaa, sillä kaikista ilmansuunnista on puskenut tarmokasta mummoa vetokärryineen määrätietoisesti kohti kauppa-aluetta. Eikä ihme, torilla on fantastinen valikoima vihanneksia, pähkinöitä, hedelmiä, kodintarvikkeita ja kalaa. Annikki kiinnittää huomionsa valtavan suuriin perunoihin, mansikoita on runsaasti kaupan ja tuoreet vihannekset näyttävät herkullisilta.

Tori sijaitsee Arkhimidous-kadulla, kuuluisan marmorisen Panathinaikou-stadionin takana. Torilta Susivuoret ovat pujotelleet vähitellen kohti Akropolista ja sen suurta museorakennusta.

Nyt palataan jo kuitenkin auringosta nauttien kotia päin. Matkalla katsotaan Hadrianuksen kaarta, jonka takana on Zeuksen temppelin museoalue muutamine suurine pylväineen. Näitä alueita hallitsee kuitenkin muutama ruuhkainen ja suuri tie.

Paluu tapahtuu Panathinaikou-stadionin editse ja sitten palataan jo pienemmillä kaduille, päätyen viimein kotinurkille ja appelsiinpuiden alta omalle alaovelle.

***

Vilho painelee parvekkeelle ja jatkaa aurinkokylpyä. Koti-Suomesta puskee viestejä ja niihinhän on mainiota vastailla lämpimältä terassilta, jossa tuulen puhaltelukin tuntuu jo hyvältä.

Vuorossa on pieni lounas, jälleen giganttipapuja ja salaattia, tomaattia ja fetaa höysteineen. Ja jälleen myös päiväunet.

Illan pienen kauppareissun jälkeen on vielä aikaa olla ilta-auringossa terassilla. Uutena tuttavuuten Vilhon kourassa on Mamos-oluttölkki illan janojuomana. Pian Annikki paistaa kreikkalaista makkaraa ja samoihin aikoihin Vilho on päättänyt luututa hieman lattioita.

Kreikkalaista Mamos-olutta Patroksesta.


Siivoaminen lomalla ei ole kärsimystä. Vilho vetelee mopilla parketilta tomut pois ja miellyttävä asunto tulee vielä mukavammaksi, sillä kyllä suurkapungissa pölyä riittää.  Nyt sukkasiltaan hiihtely on huushollin aidolla parketilla huomattavasti lystikkäämpää ja puulattia kiiltääkin kuin hovissa.

Pitkäperjantaina Susivuoret vasta suunnittelevat pääsiäisateriaa, sillä ortodoksisen kalenterin mukaan juhlat ovat tosiaan vasta tulossa ja lammasta saa todennäköisesti helpommin ensi viikolla kaupoista. Kreikankielisiä marketin mainosvihkoisia on tavattu kuin katekismusta. Vilhon salaatti-feta-tzaziki -dieetti toimii ihan hienosti, etenkin retsinalla voideltuna, mutta hieman tukevampikin muona tekisi pian kauppansa.  Aterioiden lisäksi tähtäimessä ovat ykköskategorian kohteet ja ne odottavat Vilhoakin jo huomisesta lukien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti