1.11.2023

21.Kameiros (kolmastoista päivä)

 Kameiros on Ródoksen kenties merkittävin ja suurin antiikin raunioalue. Sunnuntain ohjelmaan kuuluu viimeinkin vierailu tuohon paikkaan.

Kameiros tai vanhan kreikan mukaan ennemmin Kamiros periytyy mahdollisesti mykeneläisestä esi/varhaishistoriallisesta ajasta ja varsinainen kaupunki on perustettu doorilaisten toimesta. Vanhimmat temppeliperustukset ovat  ilmeisesti 700-luvulta eKr. Suuruuden aika tuli sitten myöhemmin, mutta asutusta oli ainakin esikristilliselle ajalle asti. Tänne osui aika paha maanjäristys 226 eKr ja myöhemmin  142 jKr. Molemmat tuhosivat silloisen kaupungin. 

Turistille paikassa ehkä leimallista on se, että täällä on asuinrakennuksia ruutukaavassa eli sellaista hieman Pompeiji-henkistä kaupunkimaisuutta. Rinteellä on tämä kaupunki ja vaikka temppeleitä on alarinteessäkin, niin ylhäällä on ollut akropolis. Valitettavasti ylämaaston temppelistä ei ole peruskivien lisäksi juuri mitään jäljellä ja alhaalla rakennukset ovat raskaasti entisöityjä. 

Susivuoret huomaavat pian, että päivä on lämmin. Alueella ollaan reilusti pari tuntia ja kaikki paikat kierretään tiukasti. Välillä toki yläosan hellenistisen pylväskäytävän kohdalla pidetään taukoa suuren puun varjossa, tuulen vilvoittaessa. 

Merihän se tänne näkyy ja  sivummalta näköaloja on myös komeisiin lähilaaksoihin ja kauemmas vuorille. Täällä alueella on parinkin kylpylän raunioita ja kaikenlaista muuta exedraa, mutta ei juuri säilyneitä pylväitä, ja kaikkiaan on muutenkin hankalaa erottaa eri aikakauden kerrostumia rekonstruktioista ja muuten vaan esille nostetuista kivistä. Talojen huoneita on hieman "rekattu" pystyyn, mutta eipä juuri kummemmin kuin metrisen seinän verran. Mosaiikit ja materiaalit ovat jo muualla, näitä on viety British Museumiin jo 1800-luvulla ja myöhemmin sitten muualle, onneksi hieman Ródoksellekin.


Myöhemmin susivuoret käyvät viimein syömässäkin. Heti Kamiroksesta poistuttuaan he menevät vähän fiinimpään rantaravintolaan, jossa perusannokset ovat hieman hinnoissaan, mutta melkein rantaviivalla on mukava ruokailla merta katsellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti