4.4.2023

1. Vilhon kevät - lennolla Italiaan

 Jokaisen matkan taustalla on melkoinen matka arkea, valmisteluja ja kaikenlaista touhua. Jokaisen Pariisin-matkan voi kuitata sanomalla “kävin tuossa Pariisissa” ja eräretken toteamalla “pistäydyin viikoksi korvessa”, mutta näin puhuessamme, operoimme pelkästään menneisyydessä, maaliin päässeissä matkoissa.

Suuri osa matkustamisesta tapahtuu huikean täydessä nykyisyydessä. Tätä pitää tietysti avata hieman, mutta selkeämpää monelle on varmasti se, että reissut vaativat valmisteluja ja monipuolista esipuuhaa. Monella varmasti vähemmän, toisilla hyvin paljon. Yhtäkaikki ideasta on aika pitkä rupeama kulkuvälineen penkeille, tuoreisiin maisemiin ja toisille kielialueille.

Pandemia, sota ja kiristynyt taloustilanne ovat opettaneet sen, ettei itsestäänselvyyksiä ole. Poikkeukset, peruutukset ja  muutokset vaanivat matkailijaa taukoamatta, eikä eilen onnistunut seikkailu takaa mitään huomisen retkien toteutimisesta.

Vilho matkaa – nykyhetkeen täysin uponneena – Finnairin koneella Bolognaan. Kevään ensimmäinen ulkomaanmatka, pitkään mietitty, hartaasti valmisteltu ja kovasti odotettu matka on käynnissä. Erityisesti lentomatkapäivä on täynnä pieniä rutiinipaketteja, joista kokenut ja kokematonkin selviää hyvin, mutta jokainen rasti matkapäivässä on kierrettävä ja kierros tehtävä täysimääräisenä.

Jälleen kerran Susivuorten matkakohteen valitsi lentoyhtiö, joka tarjosi sattumalta siedettävällä hinnalla lentoja Emilia-Romagnaan. 

    Lyhyt pääsiäisloma on sopivaa viettää Italiassa. Bolognassa ei lähtökohtaisesti ollut mitään suurta vetonaulaa  kiskomassa Susivuoria puoleensa, mutta Italiassa viihtyy aina ilman erityisyyksiä – kun koko maa on täynnä fantastisia kohteita peräkyliä myöten. Eikä Bologna tietenkään ole mikään peräkylä, vaan keskeinen kulttuurikaupunki.

Vilho nuokkuu, nukkuukin. Alppeja siivutetaan kirkkaalla taivaalla, Vilho saa hieman videota, valokuvia. Emiliassa pellot ovat vihreinä,  nättejä peltotilkkuja, hieman samaan tapaan kuin Alppien pohjoispuolella, Münchenin tasangolla. Hetken Vilho miettii sitä, miten molemmilla puolin rakkaita vuoria on valtavat, viljavat tasamaat. Mutta pian laskeudutaan Bolognan kentälle, joka kantaa suuren Marconin nimeä. Eikä pohdintoihin ole turhaa aikaa, huomion vie seikkailun takominen eteenpäin, intensiivisessä nykyajassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti