2.11.2018

59. Segovian akvedukti

Susivuoret saapuvat Segoviaan joskus puoliltapäivin. Tänne on tänään saapunut moni muukin, sillä kansallinen vapaapäivä hienossa säässä on pistänyt ihmiset liikkeelle.

Segovia on täydellinen päivämatkakohde vaikkapa Madridista, sillä lähellähän roomalaiskaupunki on.

Kadunvarret ovat aivan täynnä autoja, joten Vilho ajelee aika kauas historiallisesta keskustasta ja saa auton parkkiin eräällä asuinalueella ihan tavattomassa rinteessä.

Nyt päästään katsomaan akveduktia, joka saattaa olla hienoimpia säilyneistä roomalaisaikaisista, ainakin varmaan Top 3 -kohde. Susivuorten meininki Segoviassa on se, että muuta täällä ei turisteerata, vaan matka jatkuu ilman kirkkokierroksia.


Acueducto de Segovia


Segovian akvedukti on aivan keskustassa ja se on säilynyt hienosti. Vilho tuumii, että roomalaisten taidonnäyte lienee kestänyt niin hyvin ennen kaikkea hyvän kiviaineksensa takia.

Akveduktin rakennusmääräyksen antoi ilmeisesti keisari Domitianus ja työ valmistui joko vuonna 98 tai 112 jKr.

***
 
Susivuoret kuvaavat muiden sankareiden ohella akveduktia tietysti järjettömän paljon kaikilla välineillään. Päivä on hyvin kirkas, joten kuvaamisessa on omat haasteensa ja omat ilonsa.

Kaksikko kulkee ylämäkeen, aina säilyneen akveduktin alkupäähän. Rakennelma mataloituu mäen noustessa, mutta sitä ennen se tekee kaksi miltei 90 asteen käännöstä. Sen verran Vilho alkumetreillä kurottautuu rakennelman päälle, että hän näkee vesiuoman edelleen olevan tallessa siltarakenteen päällä. Suunnon vuoristokello kertoo, että korkeutta on sellaiset 1030 metriä. Takavuosina tuli tuskin mieleen, että Segovia on kilometrin korkeudessa.

Vilho on taas tohkeissaan  kuin pikkupoika. Hänen mittarissaan akvedukti on aivan kärkisijoilla kaikista maailman rakennelmista. Niin,  ne kaksi muuta kehuttua akveduktia ovat ranskalaisten Pont Du Gard ja Itä-Espanjassa sijaitseva Tarragonan akvedukti.

Acueducto de Segovia. Roomalaista kivityötä ja kaarirakennetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti