31.3.2015

4. Lorvailu jatkuu. Sadetta ja synagoga.

Susivuorten vuorokausirytmi takoo edelleen jotain arktista talviaikaa. Eiliset päiväunet on nyt kuitattu öisellä valvomisella ja alkanut päivä on siten erittäin myöhäisherännäinen.

Sentään jonkinlainen kävelyretki saadaan aikaiseksi. Budapestin Suuri synagoga (Zsinagóga) on 1850-luvulta ja sijaitsee juutalaisgheton alueella. Vaikka kyseessä on Euroopan suurin synagoga, ei mökissä sinänsä ole mitään kovin ihmeellistä Vilhon mielestä. Ehkä erikoisin piirre rakennuksessa on kaksi maurilaista tornia. Juutalaiskorttelit ovat tällä hetkellä jonkin verran heikossa kunnossa, ainakin Vilhon lyhyen kävelyretken perusteella.

On turhaa kieltää sitä, etteikö kaksikko olisi jälleen vieraillut kauppahallissa ja taisipa samaan syssyyn jalka viedä muutaman muunkin ruokakaupan kautta. Ulkona alkaa iltapäivän sadekuuro ja Vilho laittaa salamista ja vihanneksista pannulla vähän lounasta. Television perusteella Saksassa on ainakin kova hirmumyrsky menossa ja puuta on reilusti nurin sekä autoa romuna. Lentojakin on peruttu. Merkillisempi on Turkin suuri sähkökatkos, kun ilmeisesti koko maasta on virta poikki jostain käsittämättömästä syystä.

Turkkihan tuntuu täällä historiallisesti läheiseltä. Vuosina 1541-1686 kaupunki oli turkkilaisten vallassa ja kirkot muutettiin moskeijoiksi. Kun 1600-luvun lopussa valta vaihtui, moskeijat muutettiin takaisin kirkoiksi. Vilho muistaa hyvin samanlaiset vaihto-operaatiot muun muassa Sisiliasta. Sillä saarella oli sellaiset sata moskeijaa, mutta niistä ei jäänyt mitään jälkeä kristillisen siivouksen jälkeen. Aika perinpohjaisesti muslimijäljet on Budapestistäkin poistettu, parhaiten taitaa turkkilaisvaikutteita olla jäljellä osassa lukuisista kaupungin kylpylöistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti