13.10.2022

1. Mustasta yöstä mustalle vuorelle

 Muutaman tunnin nukuttuaan Vilho on kotinsa pihassa reppunsa ja matkalaukkunsa kanssa. Kello on 0334 ja on tasan 20 minuuttia siihen, kun bussi lentokentälle lähtee kauempaa. Annikki on jo lähtenyt kävelemään pysäkille aiemmin. Vilholla onkin jo kiire. Taivaalla on hyvin tähtiä, Otava ja Pohjantähti. Vilho tarkistaa vaistomaisesti pohjoisen suunnan tähdistä: Tuolla, edelleen paikallaan.

Matkalle on valmistauduttu asiallisesti, pakattu laukut ja siivottu asunto. On laskettu rahat, varattu käteistä, ladattu matkakorttia ja mietitty säätiloja. Mutta muuten retkellä lähdetään takki auki ja sen kummemmin tuntematta määränpäätä tai sen mahdollisia nähtävyyksiä.

Vilhon marssi pyskille kuvastaa täysin kuluneita viime viikkoja. Edelliseltä lomalta suoraan työmatkalle, sieltä heti maratonille ja sitten töihin rästejä purkamaan. Pari viikkoa tiukkaa työntekoa ja sitten maratonille taas. Sitten pakataan, siivotaan ja lopulta juostaan kenttäbussin pysäkille.

Näissä tilanteissa on oltava vain valmis, on saatettava asiat maaliin, tehtävä työt kuntoon, vaikka valmiiksi ei saisi. Sitten on vain lähdettävä ja toivottava että ovet on suljettu kunnolla, valot sammutettu ja ydinsota ei syty.

Lento on suora ja Vilho nukkuu aika paljon. Kone on suuri Boeing 737 ja siitä Vilho pitää.

Montenegro näkyy vasta sitten koneesta, kun kahden valkoisen pilvivyöhykkeen läpi päästään alemmaksi. Vuoret ovat jo lähellä, alhaalla on kumpuilevaa ja vehreää. Sitte näkyy kasteikkoalue järvineen ja rämemäisine jokisuistoineen.

Tivat. Lentokentällä on vain yksi kone, se on Susivuoria tuonut Boeing, joka pian lähtee takaisin Suomeen, jättäen kentän tyhjäksi.

Koneesta noustaan portaita pitkin suoraan kentälle, sitten kävellään pieneen terminaaliin passitarkastuksen kautta. Emme ole enää EU:ssa. Ulkona on lämmin, kosteahko mutta miellyttävä ilma. On utuista, myös tyyntä. Vuoret odottavat heti rannan tuntumassa pyöreinä kumpuina, joita peittää välimerellinen pensaisto. 

Susivuoret ovat taas ulkomailla, Vilho jo viidettä kertaa tänä vuonna.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti