4.11.2021

32. Pantheon ja obeliskinorsu - tiistaina taas maalikylille

Tiistain säästä varoiteltiin ja sadetta oli luvassa. Siltä kuitenkin vältyttiin lopulta kokonaan ja keli Roomassa oli hieman nihkeää, mutta lämmintä ja oikein sopivaa pieneen turismiin.

Hieman yllättäen Pantheonilla oli valtavasti väkeä. Roomalaisajan kenties hienoin temppeli jäi tällä kertaa näkemättä, sillä sen edustalla oli satoja ihmisiä jonkinlaisessa jonossa. Onneksi temppelissä on tullut käytyä useamman kerran.

Pantheon lienee valmistunut vuonna 126 ja se on hämmentävä sekä hienoilta mittasuhteiltaan, mutta ennen kaikkea sen kupolin osalta roomalaisen betonirakentamisen taidonnäytteenä. Pantheon on suuri, mutta ei näytä suurelta tai suhteettomalta.


 

Pantheonin kupeessa sijaitsee Berninin marmorinorsu, joka kantaa egyptiläistä obeliskia.  Veistos on vuodelta 1667. Hämmentävästi obeliski löydettiin vähän aiemmin eli 1665 tältä aukiolta, Santa Maria sopra Minervan kirkon kaivauksissa. Roomaan kulki yllättävän paljon obeliskeja Egyptistä antiikin aikana ja niitä on esillä nykyään 13 kappaletta eri puolilla kaupunkia.  Gian Lorenzo Berninin suunnitteleman norsun kantama lienee näistä pienin ja vuodelta 580 eKr.


Seuraava egyptiläinen obeliski löytyy vierestä ja näkyy Pantheonin valokuvassa edustalla. 


 

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti