4.11.2021

30. Sunnuntain muut saavutukset eli elämää talviajassa t-paidassa

G20-kokous on tosissaan tukkinut Vilhon reittiä siten, että nähtävyyksien katselu jää temppelien lisäksi yhteen kirkkoon ja sen vieressä olevaan porttiin.


San Giorgio in Velabro on se kirkko, jonka julkisivua Vilho ihailee. Torni on klassinen romaanisen tyylin torni, mutta kirkossa tuntuu olevan vielä vanhempiakin osia. Rakennus onkin alun perin 600-luvulta, mutta on kokenut monenlaista sitten. 1930-luvulla täällä on ollut mm. autopommi ja restaurointeja on tehty lukuisia.

Tässäkin kirkossa on mykistävää Rooman historiallinen kerrostuneisuus – se mykistävä aikakausien kasautuminen paikkoihin ja rakennuksiin. 


Vieressä on Januksen kaari -nimeä kantava antiikin ns. "riemukaari", jonka tarkoitusta ei vieläkään tiedetä.  Kaari on rakennettu varhaisella 300-luvulla, käyttäen aiempien rakennusten materiaaleja ja mitä nyt on löydetty. Kaari ei liene Janukselle omistettu, vaan ennemmin jonkinlainen rajapylväs karjatorin alueelle, Forum Boarumille.



Kaaresta lähteet osaavat kertoa vielä senkin, että se on antiikin ainoa nelikanttinen eli neljän julkisivun triumfikaari, neljällä oviaukolla. Asia kiinnittää kyllä huomion, johtuen erikoisista mittasuhteista, mutta paikan päällä Vilho ei vielä tajunnut mikä kaaressa niin erikoista on.  Hyvällä syyllä tätä on epäilty Janus-jumalan – kaksi tai nelikasvoisen oviaukkojumalan kaareksi. 


Vilho tekee tosiaan vielä kierroksia Forumin suuntaan, mutta kaikki on tukossa ja edessä on pitkä paluu kotiin.  Lämmin pysyy, onneksi päällä on vain lyhythihainenpaita. Matkaa tulee 10 kilometriä. Lopuksi Vilho hakee kaupasta vettä, mariscoja sekä pari pizzaa. Pizzat menevät uuniin välipaloiksi. Illalla Annikki tekee mariscoista pastaa ja se on mainiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti