1.5.2022

19, Vilho-Suomi: Matkailijan sanaston täydennysosa (osta myös perusosat)

 Ensyklopedian sanasto-osuus on saanut hiljattain muutaman täydentävän "Entryn". 

Tässä parhaimmat tärpit:

J

Järkevin = Järkevin tarkoittaa Vilhon kielellä milloin mitäkin. Vilho-kieli muistuttaa tässä suhteessa paljon klassista japania, jossa kirjoitusmerkkien taakse kätkeytyy monia, osittain ristiriitaisia merkityksiä. "Järkevin" tarkoittaa joissakin tilanteissa järkevintä, toisissa tilanteissa hyvin artikuloitua mutta täysin idioottimaista ratkaisua, josta on tolkku kaukana. Harvinaisissa tilanteissa järkevin tarkoittaa samaa kuin perussuomessa, kuten esim. ilmaisuissa "järkevintä olisi varmaan pyytää apua" tai "olisiko järkevin ratkaisu, jos sinä päättäisit". Nämä ovat kuitenkin harvinaisia ilmaisuja. Yleensä "järkevin"-sana  johtaa mittavaa lihastyöhön ja määrättömään rasitukseen.

K

Kautta = Kautta viittaa kulkureittiin, joka on aina pitkä ja taatusti vaivalloinen, mutta ei välttämättä kulje sen paikan luota mikä lauseessa tuota sanaa seuraa. Jos sanaan "kautta" on yhdistettu  verbi "poiketa", kannattaa ehdottomasti kieltäytyä yhteistyöstä Vilhon kanssa ja alkaa kirkua silmittömästi. Aikoinaan luultiin, että "kautta" tarkoittaa vilhoksi samaa kuin "kauaksi". Ymmärrettävä mielleyhtymä, mutta kielitieteellisesti pitämätön.

Kotiin = Usein iltapäivällä, illalla tai hämärän laskeutuessa esitetty ilmaus, joka sisältää vielä 6-14 kilometriä siirtymää kohti silloista asuinpaikkaa. Jos alussa on fraasi "pääsis perkules jo - - " tilanne on sama mutta kilometrimäärät ovat 21-42.

Kukkula = mikä tahansa mäki, vuoristo tai muu ylipääsemätön este, joka on viimeksi ylitetty Hannibalin toimesta (norsujen auttamana). Pikku kukkula puolestaan on sukulaiskäsite, mutta sellaisen kohteen edessä Hannibal kääntyisi kannoillaan ja E. Hillary saisi paniikkihäriön.

R

Reitti = Satelliittien kuvantama reitti Vilhon kulkemasta matkasta. Ei liity mitenkään suunnitelmaan tai tavoitteeseen. Yleensä osaa reitistä  kukaan ei ole kulkenut aiemmin, eikä kulje jatkossakaan. Reitti välttelee julkista liikennettä, pääteitä, tunnistettua polkuja sekä muita yleisesti hyväksyttyjä siirtymäreittejä tai keinoja. Ei voida suositella kenellekään. Säävaraus (säävaraus ei päde huonolla säällä).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti